preskoči na sadržaj

IX. gimnazija Zagreb

Volonteri Devete (i dalje) u akcijama…

Sigurni smo da vas zanima gdje su i što rade naši volonteri. I dalje nižu brojne aktivnosti i trude se da učine život u zajednici kvalitetnijim.

Nakon mnoštva volonterskih akcija, događanja i promocija, 2014. godinu završili smo sudjelujući s ostalim učenicima na našem tradicionalnom Božićnom sajmu. U dogovoru s vodstvom Kuće ljubavi, Caritasovog doma namijenjenog novorođenčadi i djeci do tri godine, te nezbrinutim majkama i trudnicama, prikupljenim novcem od prodaje kolača i ostalih sitnica kupljene su noćne lampice, termosice, kuhala za vodu, prašak za rublje, pelene i kozmetički proizvodi za njegu djece ( kupke, šamponi, kremice...). U ime svih učenika naše škole donaciju su uručile volonterke Tina, Lucija i Anthea te ravnateljica, prof. Bielen i prof. Radimiri. Inače, u Kući kontinuirano volontiraju Mirta i Lucija, koje taj dan nisu bile s nama jer su se spremale za natjecanje iz prve pomoći – imamo doista svestrane učenike! Kontinuirano se volontira i dalje u Dječjem domu Zagreb, Udruzi PUŽ, Noinoj arci te Ženskoj zajednici Centra za autizam.

Volonteri iz 3.d potakli su ostale razrede na skupljanje novaca za dječaka Milana Basarca čija je tužna priča početkom ove godine dirnula cijelu Hrvatsku, pa smo se uplatom skupljenih sredstava pridužili svim ljudima dobra srca koji su pomogli Milanu i njegovom tati.

Učenici naše škole doprinijeli su i jednoj kulturnoj manifestaciji - Noći muzeja. Neki su , pod vodstvom prof. Sarić, pokazali svoje stručno voditeljsko umijeće u Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU, a osam naših volonterki pomagalo je osoblju knjižnice HAZU u provedbi planiranih aktivnosti.

Jako nas veseli što se volontiranje među mladima sve više se širi i jako smo ponosni što članovi našeg kluba tome pridonose promovirajući ga među svojim vršnjacima, a i mlađima. U OŠ Pavleka Miškine osnovci se pripremaju kroz Odgoj za volontiranje, a u ponedjeljak, 23. veljače, mogli su svašta naučiti kroz predavanje Ivane iz Volonterskog centra Zagreb i iskustva naših učenica Josipe, Ivone i Tine.

Neki od vas već su uživali u proljetnim praznicima u subotu, 28. ožujka. dok su članovi našeg Volonterskog kluba pomagali na događanju Bicikliraj za epilepsiju i tako se pridružili podizanju razine osviještenosti o toj bolesti. Bio je prekrasan, sunčan dan i puno ljubičaste pozitive u zraku.

    

Dolaskom proljeća, nadamo se još mnogim rozim, žutim, crvenim, narančastim, zelenim, i plavim pozitivama. I dalje mislimo dobro!


Lovorike za Lovorku

Volonteri IX.gimnazije pomogli su inicijativi Lovorike za Lovorku i Curama Pucama s Trešnjevke u provedbi humanitarnog sajma kojem je cilj bio prikupljanje sredstava za liječenje gospođe Lovorke Hančić.

...slike...

Naš sajam posjetilo je više od 1000 ljudi, koji su kupovali razne proizvode i poklon bonove, ali i masažu, zagrljaje i poljupce!

Mogli ste sudjelovati u kvizu, družiti se s Redom čuvara grada Zagreba, vitezovima koji su nam demonstrirali viteške borbe i oružje, mogli ste se fotografirati s rukometašima Lukom Stepančićem, Lovrom Špremom, Filipom Ivićem i Zlatkom Horvatom (RK Prvo plinarsko društvo Zagreb), uzeti autogram Hrvoja Šalkovića, a djeca su uživala u predstavi Laboratorija zabave „Vilko i dlakavi čovjek“.

Atmosfera je bila prekrasna, pozitvna vibracija širila se hodnicima Devete, prikupljeno je 34 000 kuna. Drago nam je što smo bili dio ove akcije i što smo pomogli jednoj mami jer...“if Mama ain't healthy ain't nobody happy“ (natpis s majce koje su bile na prodaju).

Večernji list: Za liječenje majke petero djece skupili više od 34.000 kuna

rk-zagreb.hr  Zagrebaši se pridružili humanitarnoj akciji “Lovorike za Lovorku”

 


Svjetski dan mira

Kako bismo obilježili Svjetski dan mira, pridružili smo se inicijativi ENO Tree Planting Day, 10th Anniversary For Peace, a ove godine navršava se i trideset godina od donošenja Deklaracije Ujedinjenih naroda o pravu naroda na mir, Ova godišnjica prilika je da se podsjetimo da je mir preduvjet za ostvarivanje ljudskih prava i da samo u miru i slobodi možemo stvarati i pridonosti napretku čovječanstva. 

Kako je ENO, virtualnu školu za održivi razvoj, pokrenuo Finac Mika Vanhanen, ovom su događaju prisustvovali tajnik finskog veleposlanstva, gospodin Andersson i pripravnica pri veleposlanstvu, gospođica Rasilainen. Gospodin Andersson rekao nam je nešto više o ENO, učenice Paula(hrvatski) i Jelena (engleski) rekle su nam nešto o Trešnjevci i trešnjama, a za umjetnički dojam pobrinuli su se Luka, stihovima Trešnjevačke balade i naš zbor. Katarina,Ivona i Franko posadili su trešnjicu,koja je trenutno krhka, baš kao i mir u svijetu, ali nadamo se da će uz puno pažnje, brige i dobre volje jačati i rasti... baš kao i mir u svijetu...

...slike...


ENO Tree Planting Day

IX.gimnazija i ove će, kao i prethodnih godina, obilježiti Međunarodni dan mira. Pridružit ćemo se akciji sadnje stabala za mir u cijelom svijetu , koja se provodi na inicijativu ENO- Environment Online, globalne virtualne škole i mreže za održivi razvoj.

Ove godine, deseta je godišnjica sadnje prvih stabala, i do danas su ih učenici iz preko 10 000 škola u 157 zemalja svijeta posadili oko 17 milijuna, a cilj je do 2017.godine posaditi sto milijuna stabala mira. Osnivač programa je Finac Mika Vanhanen, koji je svojim nesebičnim radom, potaknuo djecu i mlade širom svijeta da promišljaju o miru i sigurnosti kao preduvjetima ljudskog napretka.

Dan mira obilježit ćemo sadnjom stabla trešnje, po kojoj je dio grada u kojem se naša škola nalazi, dobio ime. Nažalost, tipična trešnjevačka dvorišta nestaju pod naletom novogradnje, a s njima i stablo ove voćke. Događaj će svojim prisustvom uveličati prvi tajnik finskog veleposlanstva, gospodin Ville Andersson i pripravnica pri veleposlanstvu gđ. Tuuli Rasilainen.

U Hrvatskoj je prvo stablo mira u ENO programu posađeno 2004. u Virju, pod vodstvom prof. Darka Herbaia (OŠ prof. Franje Viktora Šignjara), a za ovogodišnju sadnju prijavile su se još neke škole iz Hrvatske. /više na https://sites.google.com/a/enoprogramme.org/enotreeday/home/ te na Facebook stranici.

Kratak program počet će u 10:00 sati, 22.9. 2014., u dvorištu IX.gimnazije, Dobojska 12.


VIV - very important volunteers

IX. gimnazija je među pionirima školskog volonterizma. VCZ je proveo kampanju VIV (very important volunteers) u dvije kategorije - učenici i koordinatori. Ponosni smo što su u tom važnom društvu naša učenica Ivana Dorotea Horvat i profesorica Ingeborg Radimiri.

Volonterijada 2014.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera, Volonterski centar Zagreb je u petak, 5.12.2014. organizirao Volonterijadu - volontersku proslavu na kojoj su dodijeljene nagrade svim volonterima uključenima u kampanju “VIV – Very Important Volunteers: generacija 2014.”, ali i mnogobrojnim volonterima Volonterskog centra Zagreb koji pružaju stalnu podršku u organizaciji i izvedbi svih aktivnosti tokom cijele godine. Proslavi je nazočilo oko 120 ljudi, a nakon svečane dodijele nagrada i priznanja, uzvanike su rasplesale dvije glazbene skupine: Jastuk i Kenke Denke te Vesela DJ Mrkica. Za fotografije s Volonterijade zaslužne su naše vrijedne foto-volonterke Martina Pašić i Andrea Kopić.

opširnije i slike: vcz.hr

VIV: generacija 2014. - Dorotea Ivana Horvat

Dorotea je maturantica IX.gimnazije, a članica je Volonterskog kluba IX. gimnazije od prvog razreda. Tijekom protekle četiri godine gotovo da nije bilo akcije u kojoj nije sudjelovala - od pomaganja na humanitarnim, sportskim i kulturnim manifestacijama do volontiranja s djecom (Dječji dom Zagreb) i potrebitima.

izvor: vcz.hr

VIV: generacija 2014. - Ingeborg Radimiri

Jedna od najljepših priča u IX. gimnaziji je volonterski rad naših učenika. Srce te priče je naša draga kolegica Ingeborg Radimiri i sama volonterka kad god je to potrebno.

izvor. vcz.hr

 


Upisi IX. gimnazije

Upisi u IX. gimnaziju u Zagrebu

Upisi 

IX. gimnazije u Zagrebu

 
Deveta na Facebooku
 
STEM School Label oznaka

MenSi Learning Labs

Projekti

Projekti

Projekti
Wi-Fi u Devetoj

Projekti

Projekti

EU projektiDeveta - moja škola

Devet koraka do Devete  Želiš li da Deveta zaista postane tvoja škola?

 

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 3. 2010.

Ukupno: 2178248
Ovaj tjedan: 2619
Danas: 63
CMS za škole logo
IX. gimnazija Zagreb / Dobojska 12, HR-10000 Zagreb / gimnazija-deveta-zg.skole.hr / ured@gimnazija-deveta-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju