preskoči na sadržaj

IX. gimnazija Zagreb

Fakultativna nastava Volonterski rad

Polako se bliži kraj nastavne godine 2012./2013., a dolaskom proljeća počele su naveliko volonterske aktivnosti...Kao da nas je protekla duga i hladna zima sve pomalo uspavala, ali kažem pomalo  jer naši volonteri ipak su bili marljivi i nastavili volonterski rad iz prethodnih godina, npr. kontinuirano volontiranje u Udruzi PUŽ  i/ili u Domu za starije i nemoćne u Klaićevoj.

Prošle školske godine postali smo prva škola u Hrvatskoj koja je uvela Volonterski rad kao fakultativni predmet. Raduje nas što je sve više i više škola u kojima  djeluju mladi volonteri i organiziraju se humanitarne akcije, a mi smo kroz uvođenje tog predmeta željeli na neki način odati priznanje mladim ljudima koji svoje slobodne vrijeme provode pomažući u lokalnoj zajednici, bilo potrebitim osobama, bilo na kulturnim ili sportskim manifestacijama ili pak na edukativnm projektima. Učenici zarade ocjenu odličan ako odrade 25 volonterskih sati. Bilo je onih koji su to shvatili na pogrešan način, ali puno, puno više bilo je onih učenika koji su skupili preko 40 sati volonterskog rada!

A kako i gdje? Osim već gore spomenutih udruga, bili smo u Centru za rehabilitaciju Zagreb, Podružnica Paunovac gdje smo se družili sa štićenicima (mentalna retardacija), posjetili smo Udrugu za terapijsko jahanje Krila,neki učenici sudjelovali su u akciji Uključimo starije u volonterski svijet (VCZ), pomogli u organizaciji i provedbi turnira Zeleni pak- doping nije (h)okej, sudjelovali u anketiranju građana u organizaciji Centra za kulturu Trešnjevka, na Platformi mladih koreografa (Plesni centar Tala), neke volonterke stalno su odlazile u Kuću ljubavi na Savici i skrbile za bebače do 3 godine, sudjelovali u istraživanju Mladi i opijanje (StatusM), sudjelovali u Caritasovim akcijama Dvostruko dobro i Prodaja maslinovih grančica, Pavao i Marko proveli su tjedan dana pomažući djeci oboljeloj od epilepsije u kampu u Selcu, a Pavao i na Sljemenu kao asistent djeci s posebnim potrebama. Anđelika je sudjelovala na Zegevege festivalu i na Snow Queen Trophy, Karla u Dumovcu, Lucija je davala instrukcije u Učeničkom domu, Albiona, Anita i ekipa iz 3.c posjetili su Centar Blaženog Alojzija Stepinca u Brezovici... i još puno toga.

Naši su  volonteri pomagali i u školi: našem domaru Fatmiru pomogli su u uređenju buduće prostorije Volonterskog kluba, u odvajanju i odlaganju glomaznog otpada,  u čišćenju prostora škole. Bili su aktivni u  organizaciji Dana kruha i Božićnog sajma, a posebno su se istakli u organizaciji koncerta Deveti krug rocka koji je održan 01.lipnja.2012. Gotovo su sve sami odradili i od ulaznica prikupili 6000 kuna koje su uplaćene na račun dječaka oboljelog od karcinoma (Udruga Ljubav na djelu).  

 

Sudjelovali smo u nekim radijskim emisijama a Marta i Marko bili su gosti emisije 8.kat koju je vodila Danijela Trbović.

Ovu smo školsku godinu započeli promocijom volontiranja. Tijekom manifestacije Hrvatska volontira (VCZ) učenici  su na info-punktovima u pet srednjih škola informirali vršnjake o volontiranju, a Mia,Lucija,Pavao,Sara i Anita održali su prezentacije u knjižnicama Prečko odnosno Špansko.

 

 Bili smo pozvani u OŠ prof.Franje  Viktora Šignjara u Virju kako bismo  razmijenili  iskustva o volontiranju. Naime, u toj školi učenici već u trećem razredu volontiraju pomažući usamljenim bakicama, a škola ima tradiciju humanitarnog djelovanja. Domaćini su bili prekrasni, a dirnula su nas djeca koja zdušno volontiraju.

   

Nekim djevojkama ostvario se san pa volontiranju u Domu za djecu Zagreb u Nazorovoj, drugi su stalno u PUŽ-u ili kod umirovljenika u Domu. Kako su naši volonteri vrijedni i pouzdani i ove godine su pozvani na turnir Zeleni pak- Doping nije (h)okej i na Platformu, a u sklopu Zelene čistke, 20.travnja, skupa s timom VCZ-a čistili smo savski nasip od smeća.

 

Slijedi još puno akcija, a od iduće školske godine nadamo se još većem broju volontera .

One is not born into the world to do everything but to do something.
Henry David Thoreau, poet, writer, philosopher

Ingeborg Radimiri, prof.


Upisi IX. gimnazije

Upisi u IX. gimnaziju u Zagrebu

Upisi 

IX. gimnazije u Zagrebu

 
Deveta na Facebooku
 
STEM School Label oznaka

MenSi Learning Labs

Projekti

Projekti

Projekti
Wi-Fi u Devetoj

Projekti

Projekti

EU projektiDeveta - moja škola

Devet koraka do Devete  Želiš li da Deveta zaista postane tvoja škola?

 

Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 3. 2010.

Ukupno: 2159161
Ovaj tjedan: 2120
Danas: 36
CMS za škole logo
IX. gimnazija Zagreb / Dobojska 12, HR-10000 Zagreb / gimnazija-deveta-zg.skole.hr / ured@gimnazija-deveta-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju