preskoči na sadržaj

IX. gimnazija Zagreb

„Dojdi 8maš” i postani učenik naš!

Prezentacija o školi

 

YouTube kanal IX. gimnazije

 


 

Njemački jezik

U  nastavi njemačkog jezika učenici  svake godine sudjeluju u  eTwinning projektima  koji se ostvaruju u suradnji sa školama iz različitih zemalja pri čemu rade na  zajedničkoj projektnoj temi i komuniciraju  na stranom jeziku putem videokonferencija, chata, diskusija na forumima i tijekom zajedničkog rada na  zadacima pomoću suradničkih digitalnih alata.

D. Smolčić, prof.

Neki od  digitalnih radova naših učenika ostvareni na satima njemačkog jezika:

Na satima njemačkog jezika su održane su mnogobrojne  videokonferencije s učenicima iz različitih zemalja:


 

Fizika

Za vrijeme nastave na daljinu učenici 3. razreda su na primjeru camere obscure proučavali:

  • kako se širi svjetlost, 
  • zašto je slika u kutiji obrnuta naopačke, 
  • kako konstruirati kutiju koja će imati uspravnu sliku, 
  • kako nastaju slike u boji, 
  • zašto su neke slike oštrije od drugih, 
  • kako ljudsko oko stvara sliku svijeta oko nas, 
  • zašto škiljimo kada nešto ne vidimo jasno, 
  • kako rade fotoaparati
Svoju cameru obscuru su izradili od stare kutije od cipela, koju su oblijepili ljepljivom trakom kako bi je u potpunosti zamračili. Zatim su pažljivo probušili dvije rupice, jednu kroz koju su propuštali svjetlo u svoju kutiju a drugu kroz koju su kamerom mobitela snimali unutrašnjost kutije. Video predstavlja rezultate projekata.
Z. Tomšić, prof.

 

Učenici četvrtih razreda umnim mapama i plakatima prikazali su neke od važnijih naučenih tema:

Učenici prvih razreda snimili su mnogo sjajnih pokusa. Pogledajte dva uratka: dvostruki lom slamke kao posljedica zakona loma svjetlosti i ravnoteža atmosferskog tlaka i hidrostatskog tlaka vode.

Nina Obradović, prof.

 


 

Likovna umjetnost


 

U ovoj izazvnoj godini, u nastavi na daljinu, naši profesori su na raznorazne načine prezentirali sadržaje - videolekcijama, videokonferencijama, interaktivnim sadržajim, samostalnim zadacima.

Naša profesorica engleskog i njemačkog jezika Arjana Blažić i profesor povijesti i geografije Tvrtko Pleić sudjelovali su u timu MZO-a koji je snimao videolekcije koje su se emitirale na RTL2 - prof. Blažić za Engleski jezik za maturante, a prof. Pleić za Geografiju u 2. razredu. Zajedno su snimili integrirani sat Engleskog jezika i Povijesti za maturante o junacima civilnih prava - Rosi Parx i Martinu Lutheru Kingu, koji možete pogledati u nastavku.

Tvrtko Pleić, prof.

 


 

Latinski jezik

Nastavu latinskog jezika učenici obogaćuju malim projektima i drugim kreativnim zadatcima. Čitavi 1.a razred zajedničkim je snagama izradio strip na latinskom na temu Enejina putovanja od spaljene Troje do Italije, gdje će njegovi potomci osnovati Rim.