preskoči na sadržaj

IX. gimnazija Zagreb

Kako je počelo...

IX. gimnazija već dugi niz godina njeguje karitativnu djelatnost i potiče volonterski rad učenica i učenika jer smatramo da time, uz obrazovnu, ispunjavamo i odgojnu funkciju škole i pomažemo mladim ljudima da stasaju u cjelovitu jedinku koja će jednoga dana biti od koristi široj društvenoj zajednici ne samo kao osoba profesionalna u svom poslu već i kao osoba koja će biti spremna društvu pomoći tamo gdje je to potrebno.

Godine 1996.godine naša škola započela je suradnju s Caritasovim domovima. U početku smo odlazili u dom u Brezovici nakon što bismo prikupili darove za djecu, jednu grupu štićenika odveli smo u Zoološki vrt, a neki učenici odlazili su u dom i pomagali u skrbi za štićenike. Ubrzo smo započeli suradnju s Caritasovim domom za dojenčad i malu djecu na Savici (Budaševska 20). U suradnju su bili uključeni zapravo svi učenici koji su različitim akcijama sudjelovali u darivanju doma npr. sudjelovanje u organizaciji Dana kruha i Božićnog sajma koji su tradicionalni, a prikupljenim novcem kupovale su se potrepštine za dom ( hrana, higijenske potrepštine, perilica rublja, perilica suđa, sitni aparati itd), organizacija rock koncerta, aukcija svijeća i ukrasnih predmeta . Posebno su se isticale učenice i učenici volonteri koji su odlazili u dom čuvati djecu, igrati se s njima i njegovati ih. Bio je to jedini dom koji je bio spreman prihvatiti učenike-volontere. Nažalost, od proljeća prošle godine u domu su samo mala djeca do godine dana pa se taj oblik volontiranja ugasio. 

Željeli bismo napomenuti da je inicijativa za ovakav oblik aktivnosti potekla od samih učenika jer su osjetili da kroz karitativnu djelatnost mogu realizirati onaj dobri, humani dio sebe za koji mnogi od njih nisu ni slutili da nose u sebi.

VOLONTERSKI KLUB IX.GIMNAZIJE

U jesen 2006. godine udovoljili smo zamolbi Volonterskog centra Zagreb da u našim prostorima organizira predstavu za socijalno ugroženu djecu s područja Trešnjevke povodom blagdana Svetog Nikole. Tako je i započela suradnja s VCZ-om te su u svibnju 2007. godine održane pripremne radionice za uključivanje učenika u mrežu volontera. Osnovan je Volonterski klub IX. gimnazije uz svesrdnu potporu ravnateljice, Svee Bielen.

U suradnji s VCZ-om učenici su volontirali na festivalu C'est is the Best, oličili su učionicu u školi, posadili lukovice šafrana u dvorištu ispred škole, organizirali prikupljanje darova i potrepština za štićenike doma Slava Raškaj te organizirali priredbu „Slavimo u Slavi“ u kojoj su sudjelovali i naš zbor i plesna grupa.

Zagrijavamo se... Jana i Lucija nešto pregovaraju...
Kad se male ruke slože... Nikola je majstor za sve... 


SLAVIMO U SLAVI

Pokloni od učenika IX. za štićenike Doma Slava Raškaj 

 Djeca čekaju..

 ...našu plesnu grupu

Neki članovi kluba sudjelovali su u akcijama u Zaboku i Osijeku, a Jana Maljoku, učenica 3.D boravila je na međunarodnom susretu volontera u Crnoj Gori.

Jana se družila s mladima iz raznih zemalja,

pomogla očistiti  plažu

i sudjelovala na radionicama

U travnju ove godine dvoje učenika i prof. Radimiri sudjelovali su u završnoj edukacijskoj radionici koju je VCZ organizirao u prostoru naše škole i ta je radionica označila osamostaljivanje našeg kluba nakon godinu dana organizacijske i financijske pomoći VCZ-a.

Na poticaj Volonterskog centra Zagreb u našoj je školi 29.rujna ove godine održana pripremna radionica za učenike koji bi željeli volontirati na Međunarodnoj konferenciji Zagreb zdravi grad koja se održava od 15. do 18. listopada. Javilo se preko stotinu zainteresiranih učenika koji će prije samog volontiranja na tom važnom skupu proći edukacijske radionice. Svojim dobrovoljnim radom pomoći će da Zagreb bude dobar domaćin svim sudionicima i tako dati doprinos promociji našeg grada i države u svijetu.

Volonteri IX. gimnazije imaju puno ideja a neke od njih već su počeli realizirati pa pozivamo sve koji žele da nam se pridruže.

 rujan 2008. Ingeborg Radimiri, prof.


Upisi IX. gimnazije

Upisi u IX. gimnaziju u Zagrebu

Upisi 

IX. gimnazije u Zagrebu

 
Deveta na Facebooku
 
STEM School Label oznaka

MenSi Learning Labs

Projekti

Projekti

Projekti
Wi-Fi u Devetoj

Projekti

Projekti

EU projektiDeveta - moja škola

Devet koraka do Devete  Želiš li da Deveta zaista postane tvoja škola?

 

Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 3. 2010.

Ukupno: 2159136
Ovaj tjedan: 2095
Danas: 1
CMS za škole logo
IX. gimnazija Zagreb / Dobojska 12, HR-10000 Zagreb / gimnazija-deveta-zg.skole.hr / ured@gimnazija-deveta-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju