preskoči na sadržaj

IX. gimnazija Zagreb

Hrvatska volontira

Već četvrtu godinu za redom, Hrvatska mreža volonterskih centara planirala je i organizirala manifestaciju Hrvatska volontira! u tjednu od 19. do 24. svibnja 2014., te pozvala sve organizatore volontiranja, posebno one koje rade s mladima, da se uključe. Naša škola već tradicionalno sudjeluje na toj manifestaciji, pa smo osmislili i prijavili volonterske aktivnosti. 

No, kako je našu zemlju pogodila prirodna katastrofa, usmjerili smo naše srce, dobru volju i slobodno vrijeme na pomoć stradalima. U brzopoteznoj Facebook akciji našeg Volonterskog kluba, u samo jednom danu prikupili smo puno potrepština za poplavljene i to je odvezeno – skupili smo toliko toga da smo pomoć vozili tri dana - u Ministarstvo socijalne politike i mladih, a naši su volonteri pomagali u pakiranju i utovaru prikupljenog u skladištima na Žitnjaku i u Blatu, i to dva dana za redom.

Ipak, pod vodstvom profesorice Kordić odrađene su i prethodno dogovorene aktivnosti.

Dana 19.svibnja članovi našeg kluba predstavili su njegov rad i pričali o svojim osobnim volonterskim iskustvima učenicima OŠ Otona Ivekovića. Osnovci su bili dosta zainteresirani i postavili puno pitanja , a na kraju su im podijeljene kartice s izrekama o volontiranju.

 

Rad našeg kluba predstavljen je 22.svibnja i učenicima škole s kojom dijelimo zgradu, II.ekonomske, a kako za sve zainteresirane nije bilo mjesta, prezentaciju ćemo ponoviti. I oni su imali mnogo pitanja te smo i njima dijelili kartice u svrhu promicanja volonterstva. Velike su šanse da ćemo od jeseni u školskojzgradi imati dva volonterskakluba, što bi nas doista veselilo.

Dana 24.svibnja 2014. oličili smo vanjske zidove i stupove naše škole kako bi nam bilo ljepše, veselije i urednije , a pomogli su nam Fatmir, Štef, Mara s kavicom, te profesorica Marijana Stojanov ( asistentica u 1.e) i naša ravnateljica Svea Bielen.

Posjetili su nas i profesorica Svjetlana Čanak i profesor Dražen Bandalović, koji volonterski, u svoje slobodno vrijeme, pomažu maturantima u pripremama za ispite koji im slijede.

A da ćemo biti medijskezvijezde, ili bar zvjezdice, i to je istina… Snimala nas je ekipa Fade In produkcije u svrhu stvaranja materijala koji će promicati volontiranje.

Imamo još jako puno ideja, pa pozivamo sve koji to žele da nam se pridruže. Nikad nije kasno za činiti dobra djela!

Tamara Kordić, prof.
Ingeborg Radimiri, prof.

 


Dodjela Volonterskih Oskara

Dana 27. veljače 2014. u Staroj gradskoj vijećnici u na Gornjem gradu održala se dodjela Volonterskih Oskara. Bilo je svečano, kako i priliči dodjeli Oskara!

Volonteri doista i jesu zvijezde, jer svojim nesebičnim angažmanom šire svjetlo i čine ovaj svijet ljepšim mjestom. Volonterskog Oskara 2014. godine dobila je Maša Vikić Topić, volonterka koja u dječjem domu volontira već 6 i pol godina. Maša se trenutno nalazi na bračnom putovanju, pa je nagradu umjesto Maše preuzeo njezin brat, koji je na Mašin nagovor također postao volonter.

Cijeli događaj bio je zabavan, veseo i dobro organiziran. Volonterski, naravno. :)

Uz divnu glazbu ženskog etno zbora Singrlice i zabavnog voditelja Franu Ridjana, doista smo se lijepo proveli. Veselimo se dodjeli Volonterskog Oskara 2015. godine!


POKRENI SEBE, PROMIJENI SVIJET

Ove školske godine naša škola sudjeluje u Projektu "Pokreni sebe, promijeni svijet - mobilizacija potencijala volontiranja u prevenciji nasilja među mladima". 

Provoditelj projekta je Volonterski centar Zagreb, a radi se o EU Programu IPA 2010: “Potpora naporima organizacija civilnog društva za prevenciju nasilja među mladima i djecom te za njegovanje volonterstva među mladima“, te ga , uz Europsku uniju, sufinancira i Grad Zagreb, koji je prepoznao značaj volontiranja kao jednog od najvažnijih elemenata u izgradnji suvremenog društva. Uz Grad Zagreb, partneri u projektu su Grad Osijek, Udruga za razvoj civilnog društva SMART (Rijeka), Udruga Mi (Split) te Volonterski centar Osijek, a u njemu sudjeluju zaposlenici javnih ustanova koje rade s mladima ( srednje škole, domovi za mlade, centri za kulturu)

Cilj projekta je osigurati bolje prepoznavanje i korištenje potencijala koje volontiranje ima u prevenciji nasilja među mladima kroz njegovo potvrđivanje kao pozitivnog i privlačnog životnog stila mladih.

Jedna od komponenti programa je provedba volontirana mladih u javnim institucijama, a kako IX.gimnazija ima dugogodišnje iskustvo u organizaciji dobrotvornih akcija i volontiranju, rado smo se odazvali sudjelovanju u projektu. Profesorice Tamara Kordić i Ingeborg Radimiri podijelile su svoja iskustva s polaznicima edukacije, koja se odvija kroz tri modula. No, puno su toga i naučile, a ono što najviše veseli je spoznaja da u školama, domovima, centrima postoji velik broj mladih zainteresiranih za volontiranje. To je potencijal za bolje sutra, za humanije i tolerantnije društvo . Mi odrasli kroz edukaciju učimo kako da naše učenike usmjerimo i pomognemo da taj potencijal, tu dobru volju, kreativnost, odvažnost usmjere i čine nešto lijepo i dobro. Neke škole već su se povezale zbog suradnje, radit ćemo nove akcije, ali o tome čitajte u jednom od slijedećih članaka!

Slušamo predavanja…

Sudjelujemo u raspravama…

Predlažemo rješenja… 

… i pri tome se dobro zabavljamo!


Volonteri IX. gimnazije i Međunarodni dan volontera

Međunarodni dan volontera obilježava se 5. prosinca. Upravo na taj dan smo posjetili i Prvu srednju informatičku školu na Borongaju, gdje smo širili volonterske vibre. I prikupljali smo priloge za kupnju hrane za pse i mace u udruzi Noina arka.

 

Volonterke Anamarija, Diana, Petra i Pavla iz 2.d predstavile su Volonterski klub IX. gimnazije učenicima Prve srednje informatičke škole. Ispričale su svoje dojmove i iskustva u volontiranju, a naglasak su stavile na činjenicu da je za njih volontiranje posebno iskustvo i da s lakoćom skupljaju volonterske sate.

I domaćini imaju već iskustva u volontiranju, ali i puno iskustva u organiziranju i provedbi humanitarnih akcija.

Nakon razmjene dojmova o volontiranju, družili smo se uz čaj. Tu su se rodile i ideje o zajedničkim volonterskim akcijama.

Hvala Prvoj srednjoj informatičkoj na ugodnom druženju i nadamo se nastavku volonterske suradnje!

 

 

Osnovna svrha našeg života je da pomažemo drugima.

Dalaj lama XIV.

Ako ste se 5. prosinca 2013. zatekli na glavnom ulazu u našu školu, sigurno ste dobili veselu karticu. Na taj način je Volonterski klub IX. gimnazije obilježio Međunarodni dan volontera. Kroz dan smo skupljali novčane priloge za kupnju hrane za pse i mace u udruzi Noina arka, koja brine o napuštenim i bolesnim životinjama. Kao zahvalu za one koji su sudjelovali u našoj humanitarnoj akciji, volonteri IX. gimnazije dijelili su vesele kartice: pozitivne misli, mudre izreke i slike životinja!

Idući tjedan otići ćemo u kupnju hrane za životinje i posjetiti Noinu arku, u kojoj mnogo učenika naše škole redovito volontira. O detaljima tog posjeta čitajte na našim stranicama.


Međunarodni dan volontera

Svim volonterima, sadašnjim, bivšim i budućim, sretan Međunarodni dan volontera! Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak (engl. International Volunteer Day for Economic and Social Development), odnosno Međunarodni dan volontera.

Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. /Wikipedia/

Što je napravio naš Volonterski klub ove školske godine?

Još za vrijeme ljetnih praznika Sara i Andrea volontirale su u Selcu pomažući djeci oboljeloj od epilepsije u kampu koji svake godine organizira Hrvatska udruga za epilepsiju, a još dok su se neki brčkali u moru Ema, Dorotea, Mia, Aida, Ivana, Diana i Petra volontirale su na Miss Hrvatske za Miss svijeta, pomažući pri akreditacijama, garderobi i sličnim poslovima. Početkom školske godine djevojke su održale prezentacije o našem klubu u prvim razredima, pa nam se javilo dosta novih volontera, koji su uskoro i počeli s volonterskim radom. Natalija, Anthea i Lucia jednog su se kišnog popodneva prvi puta uputile u PUŽ, a kasnije su im se pridružile Tina, Iva... pa evo opet pomažemo djeci s posebnim potrebama (i njihovim roditeljima da se malo odmore)! Posjetili smo Dječji dom Zagreb u Nazorovoj i dogovorili nastavak suradnje - Ivona, Katarina, Ivona, Iva, Josipa Ema, Ivana, Mia, Klara, Dorotea, Sara, Anita (ako sam nekog ispustila, molim oprost), ali dva muška volontera, Nikola i Franko iz 2.d, volontiraju s dječicom, a kako to doživljavaju pogledajte ovdje: http://www.hrt.hr .od 20.11.2013. Volontirali smo i na Zagreb Marathon te na humnitarnoj rugby utakmici između selekcija Sjevera i Juga, a prihod je bio namijenjen prevenciji nasilja nad ženama. Lucia i Anthea čekaju daljnja zaduženja u protokolu ZG maratona,

... ...a Tina, Ema i Ivan sve su pripremili za žedne maratonce,

Vanja i Diana radile su pomoćne poslove na Festivalu nijemog filma u organizaciji CKT-a, ekipa iz 3.e pomogla je u organizaciji Dana kruha, a neke djevojke počele su volontirati u Noinoj arci. Koordinatorice kluba , profesorice Kordić i Radimiri, polaze edukacije u sklopu IPA projekta “Pokreni sebe, promijeni svijet”, gdje su puno toga naučile o volontiranju, ali i podijelile bogato iskustvo svog dugogodišnjeg rada s djelatnicima nekoliko ustanova, domova i srednjih škola ( među kojima ima i naših bivših učenika!) Profesorica Radimiri održala je predavanje o volontiranju na Stručnom skupu voditelja vannastavnih aktivnosti , a Sara i Anita govorile su o svom doživljaju volontiranja i oduševile prisutne. Sara je snimila i promotivne fotografije s Medekima, koji promiču volontiranje http://www.medvescak.com/khl/zagrebacki-medvjedi-u-svijetu-volontera-no802

A što smo radili danas, na Međunarodni dan volontera, pročitajte za nekoliko dana!


Volonterski klub IX. gimnazije u školskoj godini 2012./2013.

Prije nekoliko dana pročitala sam ovaj članak i osjetila veliko zadovoljstvo i ponos što je naša škola već davno napravila iskorak i prepoznala važnost volontiranja.

Poticanje mladih na volontiranje ima višestruku važnost

Samopoštovanje i socijalne vještine

- Često za djecu i mlade kažemo da su naša budućnost misleći kako će kada odrastu postati upravo ono što od njih očekujemo, samosvjesni i marljivi ljudi s pristojnom dozom suosjećanja za druge i odgovornosti prema okolini i generacijama koje dolaze. U međuvremenu, dok odrastaju, ne nudimo im puno prilike za promišljanje svijeta u kojem žive, delegiramo im zadatke, dijelimo poslove, možda ih pitamo za mišljenje, vjerojatno se uvijek divimo dobrim ocjenama i izvrsnosti, rjeđe kreativnosti i domišljatosti i još rjeđe razvijamo proaktivnost, suosjećajnost i vještine zajedničkog djelovanja. Iskreno vjerujemo kako se ključni preokret u dosadašnjem sustavu odgoja i obrazovanja mora dogoditi upravo na razini spoznaje, da ukoliko na vrijeme nismo kreirali određeni sustav vrijednosti i stvorili navike i vještine aktivnog angažmana za zajednicu, ne možemo od onih koji doista jesu naša budućnost očekivati da kao odrasli odjedanput postanu aktivni i odgovorni. U vremenu u kojem živimo poticanje mladih na volontiranje ima višestruku važnost. Osim što predstavlja izvor društvene energije za pomoć skupinama u potrebi, ono je i iskustveni način odgoja mladih za aktivnu građansku ulogu u razvoju socijalnog i demokratskog društva. Jednako važnu ulogu volonterstvo ima u razvoju samopoštovanja i vrijednih socijalnih vještina važnih za razvoj svakog pojedinca.

Lejla Šehić Relić, predsjednica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva i predsjednica Volonterskog centra Osijek

See more at: http://goo.gl/RfCttN

Kako smo mi to omogućili učenicima da razvijaju svoje potencijale? Evo, već drugu godinu Volonterski rad je fakultativni predmet u našoj školi, kao što je to već dugo godina u nekikm zapadnim zemljama, npr. Nizozemskoj. Učenici moraju odvolontirati 25 sati tijekom školske godine kako bi bili ocijenjeni ocjenom “odličan”.

Tijekom ove dvije godine uočili smo i dobre i loše strane takvog pristupa. Naime, u svojoj suštini volontiranje je dobrovoljno poklanjanje samog sebe i niti jedan istinski volonter za to ne očekuje nagradu. No, željeli smo ipak na neki način mladim ljudima, koji su zaista nesebično poklanjali svoje slobodne vrijeme kako bi oplemenili život u lokalnoj zajednici, odati priznanje. Moram priznati, bilo je onih koji su “lovili” samo ocjenu, što me znalo obeshrabriti, no zbog svih onih koji su skupili i 40 sati dobrovoljnog rada, idemo dalje. Volontiramo i promičemo volontiranje. 

Na samom početku školske godine, u organizaciji Volonterskog centra Zagreb, naši volonteri sudjelovali su u akciji Hrvatska volontira, te su na info-pultovima u nekoliko zagrebačkih srednjih škola pričali o svojim volonterskim iskustvima i pokušali potaknuti svoje vršnjake da se uključe u volontiranje. Sara, Anita, Mia, Lucia i Pavao u knjižnicama Špansko odnosno Prečko upoznali su osnovnoškolce s našim radom, a naše maturantice Lucia, Anđelika i Marijana su, već po završetku nastave za maturante, sudjelovale na Otvorenim vratima udruga gdje su govorile o volonterskom programu naše škole. Željela bih im se zahvaliti što su to napravile umjesto mlađih volontera, koji su bili okupirani učenjem i pisanjem završnih testova.

Kontinuirano volontiranje tijekom cijele godine odvijalo se u Udruzi PUŽ (Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama), Dječjem domu Zagreb (Nazorova) te Domu za starije i nemoćne Centar (Klaićeva) te u skloništu za životinje Dumovec. Volontiralo se na sportskim (Turnir Doping nije hokej, veslačka Inter City regata), kulturnim (Platforma Hr.) i ekološkim (Zelena čistka) manifestacijama. Pomogli smo u organizaciji Ljubičastog dana, a naše Sara i Andrea upravo su se vratile iz Selca, gdje su volontirale u kampu za djecu oboljelu od epilepsije. Nekoliko volonterki prošlo je kroz edukativne programe udruge Let kako bi svoje vršnjake educirale o prevenciji ovisnosti, a neki su pomagali svojim vršnjacima u učenju i svladavanju gradiva. Volonteri su čistili snijeg i pomogli u organizaciji priredbe povodom Sv. Nikole. Cijela se škola uključila u akciju prikupljanja obuće, odjeće i školskih potrepština za siromašnu djecu s Peščenice ( akcija u organizaciji VCZ-a) te organizaciju Dana kruha i našeg tradicionalnog Božićnog sajma. Prihod smo uplatili na račun na koji se prikuplja novac za respirator za Odjel intenzivne njege u Klaićevoj. Naša zadnja akcija bila je organizacija velike dvorišne prodaje u suradnji s udrugama Cure Puce s Trešnjevke i Mala zvijezda, a prihod od prodaje bio je namijenjen maloj Maši Lučić, koja je u međuvremenu i operirana u Sjedinjenim Američkim Državama, i kojoj držimo palčeve za oporavak. U akciju su se uključile i naše bivše učenice i poznate Trešnjevčanke i Trešnjevčani, akcija je bila odlično medijski popraćena, o čemu možete čitati na našem Facebook-u.

Htjela bih pohvaliti volontere iz 1.d, 2.e i 3.e, kojima ništa nije teško i na koje se uvijek može računati. Nadam se da ćemo tako nastavi i iduće školske godine i to uz pomoć novih članova!

Ingeborg Radimiri, prof.


Upisi IX. gimnazije

Upisi u IX. gimnaziju u Zagrebu

Upisi 

IX. gimnazije u Zagrebu

 
Deveta na Facebooku
 
STEM School Label oznaka

MenSi Learning Labs

Projekti

Projekti

Projekti
Wi-Fi u Devetoj

Projekti

Projekti

EU projektiDeveta - moja škola

Devet koraka do Devete  Želiš li da Deveta zaista postane tvoja škola?

 

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 3. 2010.

Ukupno: 2178241
Ovaj tjedan: 2612
Danas: 56
CMS za škole logo
IX. gimnazija Zagreb / Dobojska 12, HR-10000 Zagreb / gimnazija-deveta-zg.skole.hr / ured@gimnazija-deveta-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju