preskoči na sadržaj

IX. gimnazija Zagreb

Dani trešnjevačkih klinaca

21.4.2009

Naša škola odazvala se pozivu Volonterskog centra Zagreb i sudjelovala u akciji Dani trešnjevačkih klinaca.

Dragi učenici i roditelji, sigurno se pitate gdje su završili pokloni koje smo prikupljali krajem ožujka i početkom travnja pa evo pročitajte malo više o samoj akciji Dani trešnjevačkih klinaca.

Volonteri IX. gimnazije

Akcija je bila prva od pet velikih volonterskih akcija koje Volonterski centar Zagreb planira organizirati u 2009. godini u sklopu projekta Volonterski servis – solidarnost i zajedništvo. Taj projekt financiran je od strane Europske komisije i Grada Zagreba, Ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje koji je i partner u projektu.

Ciljevi akcije bili su / iz Izvještaja VCZ-a/:

  • Darovati djecu socijalno ugroženih obitelji Trešnjevke Sjever sa jednim danom zabave i poklon paketima
  • Povezati važne aktere u lokalnoj zajednici Trešnjevka Sjever kroz zajedničko sudjelovanje u ovoj humanitarnoj akciji
  • Podići svijest svih uključenih o vrijednostima volontiranja te potaknuti na solidarnost i zajedništvo
  • Omogućiti volonterima srednjoškolcima da kroz samostalno prikupljanje poklona socijalno ugroženoj djeci i predavanje poklona djeci osjete vrijednost volontiranja te zajedništva i solidarnosti
  • Senzibilizirati javnost o tome kako se u jednom danu može napraviti razlika kako za one kojima je pomoć potrebna tako i za nas same koji sudjelovanjem u ovakvim akcijama razvijamo i učimo

Ciljana skupina ove akcije bila su djeca socijalno ugroženih obitelji iz gradske četvrti Trešnjevka Sjever. Popis od 114-oro djece osigurao je Centar za socijalnu skrb Trešnjevka, a popis od 16-oro djece iz romskih obitelji osigurala je Romska udruga Kalisara. Naknadno se javilo još nekoliko obitelji te je u konačnici akcija darivanja organizirana za 134-oro djece s područja Trešnjevke. Osim naše škole u akciju su bile uključene XVIII.gimnazija te X. gimnazija Ivan Supek, ukupno 70 razreda koji su prikupili igračke, slatkiše, higijenske potrepštine i razne vesele darove za djecu. Nije izostala ni podrška tvrtki: pizzerie Lira, trgovine American Shop , tvornice Kraš, T-Com-a Hrvatska te djelatnika KPMG Croatia . Prikupljeni pokloni su iz škola skupljeni u četvrtak, 02. travnja a idući su dan, u petak, volonteri iz spomenutih gimnazija, štićenici Dječjeg doma A.G.Matoš i volonteri VCZ-a u prostorijama Centra za kulturu Trešnjevka slagali i pakirali pakete za djecu. Kako je broj učenika koji su se odazvali bio velik, svako je dijete dobilo zaista lijepe i velike poklon pakete. Kazališna udruga MIST je u subotu, 04. travnja, volonterski izvela predstavu Grozdana na zrnu papra za uzrast od 4 do 12 godina a za djecu od 12 do 14 godina organizirane su četiri kreativne radionice: hula hoop, hip hop, break dance i oslikavanje platnenih vrećica. Nakon predstave i radionica održana je podjela poklon paketa koje su djeci uručili sami volonteri a dio programa vodio je volonter glumac Ivo Gregurović. Volonteri su dobili volonterske knjižice a partneri u akciji, pa tako i naša škola, zahvalnice. Rezultati same akcije bili su iznad očekivanja.

Sama djeca i njihovi roditelji bili su oduševljeni darivanjem i druženjem, a volonteri ponosni na sami sebe i spremni da i dalje organiziraju i provode slične akcije. Naši učenici na taj način razvijaju senzibilitet za probleme lokalne zajednice, te kreativnost i smisao za samostalno djelovanje. Kako su i mediji popratili akciju dio šire javnosti sigurno je uočio vrijednost volontiranja putem kojeg možemo pomoći zajednici.

 

Video prilog  iz emisije "Dobro jutro Hrvatska"  možete pogledati na stranicama HRT-a , a slike s akcije na stranicama Volonterskog centra .

Naša škola odazvala se pozivu Volonterskog centra Zagreb i sudjelovala u akciji Dani trešnjevačkih klinaca.

HTV prilog, travanj2009.

Video prilog  iz emisije "Dobro jutro Hrvatska"  


Nagrada Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva

24.11.2008

Volonteri IX. gimnazije Zagreb primili nagradu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva na svečanosti u Kristalnoj dvorani Hotela Westin u Zagrebu.

Projekt IX. gimnazije „Misli dobro“ izabran je među pet najinovativnijih modela razvoja volonterstva srednjih škola u Republici Hrvatskoj.

Osvojio je nagradu „Škola – prijatelj zajednice“ uz novčani iznosu od 10.000,00 kuna. Novčana nagrada je odobrena u svrhu provedbe nagrađenog modela volontiranja mladih. Autorice projekta su: Ingeborg Radimiri i Svea Bielen.

 

Nagrade Nacionalne zaklade

Predstavnice IX. gimnazija

IX. gimnazija - Zagreb i Gimnazija AG Matoš - Zabok s predstavnicima Volonterskog centra Zagreb

Svečana dodjela nagrada

 

Opširnije - Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva


Svečana dodjela zahvalnica i volonterskih knjižica

23.11.2008

Učenici volonteri IX. gimnazije Zagreb bili su pozvani na svečanu dodjelu zahvalnica i volonterskih knjižica u Gradsku vijećnicu jer su svojim dobrovoljnim radom doprinijeli uspjehu gore navedene konferencije.

Volonterski centar Zagreb i Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, pozvali su volontere na prigodni domjenak i svečanu dodjelu zahvalnica i volonterskih knjižica u Gradsku vijećnicu 28. listopada 2008. godine. Stotinu i pedeset šest volonterki i volontera svojim je doprinosom omogućilo odlično funkcioniranje Međunarodne konferencije zdravih gradova koja je održana od 15. do 18. listopada ove godine. Uz učenike naše škole, koji su bili najbrojniji, volontirali su i učenici X.gimnazije, studenti, umirovljenici te nešto manji broj zaposlenih.

Uvodne govore održali su Jela Tomanjik, izvršna direktorica VCZ-a, dr. Zvonimir Šostar, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i Ljiljana Kuhta Jeličić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba. Jela Tomanjik ukratko je prikazala volontiranje na Konferenciji u brojkama i, između ostalog, naglasila da je putem projekta Volontirajmo za zdravu zajednicu Konferenciji darovano 2014 volonterskih sati što odgovara godišnjem radu jednog zaposlenika. Dr. Zvonimir Šostar zahvalio se svim volonterima na susretljivosti i srdačnosti koju su pokazali spram sudionika Konferencije koji su, upravo zbog naših volontera, grad Zagreb nazvali gradom osmijeha. Volonterskom centru Zagreb uručio je zahvalnicu za osmišljavanje i provedbu projekta.

Uslijedila je podjela zahvalnica i volonterskih knjižica, a volonteri su se nastavili družiti na domjenku. Dragi naši učenici, ukoliko i vi želite biti volonter, javite se u Volonterski klub IX.gimnazije ( Jana,3.d, Filipina 3.c ili prof. Radimiri), smišljajte, planirajte i provodite akcije koje će nekome pomoći a vas oplemeniti.

Galerija slika


Edukacijska radionica - Zagreb zdravi grad

01.10.2009

Na poticaj Volonterskog centra Zagreb u našoj je školi 29.rujna ove godine održana pripremna radionica za učenike koji bi željeli volontirati na Međunarodnoj konferenciji Zagreb zdravi grad koja se održava od 15. do 18. listopada.

Javilo se preko stotinu zainteresiranih učenika koji će prije samog volontiranja na tom važnom skupu proći edukacijske radionice. Svojim dobrovoljnim radom pomoći će da Zagreb bude dobar domaćin svim sudionicima i tako dati doprinos promociji našeg grada i države u svijetu.

Budući volonteri IX. gimnazije

 

Volonteri


Upisi IX. gimnazije

Upisi u IX. gimnaziju u Zagrebu

Upisi 

IX. gimnazije u Zagrebu

 
Deveta na Facebooku
 
STEM School Label oznaka

MenSi Learning Labs

Projekti

Projekti

Projekti
Wi-Fi u Devetoj

Projekti

Projekti

EU projektiDeveta - moja škola

Devet koraka do Devete  Želiš li da Deveta zaista postane tvoja škola?

 

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 3. 2010.

Ukupno: 2171894
Ovaj tjedan: 2993
Danas: 778
CMS za škole logo
IX. gimnazija Zagreb / Dobojska 12, HR-10000 Zagreb / gimnazija-deveta-zg.skole.hr / ured@gimnazija-deveta-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju