preskoči na sadržaj

IX. gimnazija Zagreb

 > Naslovnica
Vijesti iz IX. gimnazije u Zagrebu

Prema našem prijedlogu, od jučer jedna zvijezda nosi ime Kosjenka, a jedan egzoplanet Regoč! Ponosni!

Autor: Sonja Lušić Radošević, Zlatko Tomšić, 8. 6. 2023.

Međunarodna astronomska unija (IAU) je na  globalnom natjecanju "Imenuj egzosvijet 2022" odabrala dvadeset parova imena za dvadeset sustava egzoplaneta i njihovih matičnih zvijezda.

Jedan od odabranih prijedloga dolazi iz Hrvatske, a na prijedlog učenika astronomske grupe IX. gimnazije u Zagrebu, pod mentorstvom nastavnika fizike Zlatka Tomšića. Ponosni smo da od jučer jedna zvijezda nosi ime Kosjenka, a jedan egzoplanet Regoč.

Globalno natjecanje "Imenuj egzosvijet 2022" je organizirano u sklopu obilježavanja desete godišnjice Ureda za popularizaciju astronomije IAU-a . S više od 603 prijedloga iz 91 zemlje, kampanja je privukla preko 8800 pojedinaca koji su radili u timovima i koji su putem inicijativa popularizacije potaknuli izravno sudjelovanje gotovo 12 milijuna ljudi diljem svijeta.

Hrvatski tim za imenovanje egzoplanetnog sustava je u siječnju, od četiri predstavljena prijedloga, odabrao prijedlog iz IX. gimnazije koji je predstavljao Hrvatsku na međunarodnoj razini natjecanja "Imenuj egzosvijet 2022". 

Motivirani zbirkom "Priče iz davnine" Ivane Brlić Mažuranić, tim učenika i nastavnika IX. gimnazije u Zagrebu predložio je imena za imenovanje egzosvijeta u čijem je središtu zvijezda slična našem Suncu, a nosi ime WASP-63, dok oko nje kruži plinoviti div WASP-63b. Za ime zvijezde su predložili ime Kosjenka, a za ime planeta plinovitog diva predložili Regoč. Ako se u budućnosti otkrije da oko Kosjenke kruži još planeta, oni bi se također imenovali po imenima likova iz bajki Ivane Brlić-Mažuranić.

 

Sutra, 9.6.2023 u 14.00 predstavit ćemo naš pobjednički prijedlog.

 

Početne natječajne aktivnosti za promociju astronomije

Tekst videa:

Kosjenka i Regoč dolaze iz poznate hrvatske knjige bajki zvane „Šuma Striborova“. Div (Regoč) i malena vila (Kosjenka) pokazatelj su suprotnosti, svijetla i tame, velika i malenog, međutim i sa svim tim razlikama još uvijek ostaju jedan blizu drugog. Kosjenka je susrela diva u tami ruševina, baš kao što su se planet i zvijezda pronašli u tamnom svemiru. Od tog trenutka Regoču je Kosjenka postala njegovo svjetlo, njegov put, te su postali nerazdvojni. Kroz bajku Regoč i Kosjenka nikada nisu stajali na mjestu, stalno su putovali u jednom smjeru nadajući se da će pronaći ljepši i zabavniji svijet od onog u kojem oni žive. Kroz to putovanje Kosjenka se, baš kao što se planet i zvijezda vrte, ljuljala na divovu uhu. Možda bi ste se zapitali zašto je malena vila Kosjenka ime za zvijezdu a veliki Regoč za planet? Regoč iako je veliki div, iznutra nije ništa više od kamena. Nitko mu nije dao svijetlost prije te je izrazito bezobrazan i okrutan prema drugima radit toga. Kosjenka iako je malena, prikazuje ono dobro u svijetu, te u tami uvijek daje svijetlost. Baš kao i Hrvatski narod pa i svi mi sami, iako je malena u knjizi je imala najveće značenje, njezino srce i dobrota su bili veliki. Fizička veličina nikada nije određivala dobrotu nečije duše, pa iako je Kosjenka samo vila, bila je puno veća od Regoča.

Ovo ne samo što je dirljiva priča o tome kako se i suprotnosti privlače već i predivan opis Hrvatske i Hrvatskog naroda. Ovim ne samo što ulazite u duboke povijesti i budućnosti izgubljenih hrvatskih bajki, novela i priča, već i sami spoznajete one malene dobre stvari koje žive u nama ili pak oko nas osvjetljavajući naš svaki pa i najtamniji dan. Ovaj odabir otvaram vam put u ne samo zanimljivo ime, ovo je pustolovina mnogih malenih i velikih, dobrih i zlih likova za koje svijet još nikada nije znao da postoje. Zavirite, nećete požaliti.

 
Upisi IX. gimnazije

Upisi u IX. gimnaziju u Zagrebu

Upisi 

IX. gimnazije u Zagrebu

 
Deveta na Facebooku
 
STEM School Label oznaka

MenSi Learning Labs

Projekti

Projekti

Projekti
Wi-Fi u Devetoj

Projekti

Projekti

EU projektiDeveta - moja škola

Devet koraka do Devete  Želiš li da Deveta zaista postane tvoja škola?

 

Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 3. 2010.

Ukupno: 2159140
Ovaj tjedan: 2099
Danas: 25
CMS za škole logo
IX. gimnazija Zagreb / Dobojska 12, HR-10000 Zagreb / gimnazija-deveta-zg.skole.hr / ured@gimnazija-deveta-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju