preskoči na sadržaj

IX. gimnazija Zagreb

 > Naslovnica
Vijesti iz IX. gimnazije u Zagrebu

Svjetski dan kazališta - IX. gimnazija i kazalište se vole

Autor: IVA ŠTIGLIĆ, Nikolina Cvetković, 29. 3. 2021.

Idemo li u kazalište?

Odlazak u kazalište zapravo je postao pravi izazov, a virtualne se kazališne predstave naplaćuju, no ostala je jedna koja je još uvijek besplatna i dostupna. Dok se svi skupa navikavamo na novo normalno, možete na sljedećoj poveznici pogledati Najluđu predstavu na svijetu Teatra Gavran i na najluđi mogući način proslaviti Svjetski dan kazališta.

IX. gimnazija i kazalište se vole. U razdoblju od listopada 2017. godine do veljače 2020. godine učenici i nastavnici IX. gimnazije imali su priliku pogledati 16 predstava uživo i 8 virtualnih predstava. Ukupno je kupljeno 1113 ulaznica i ispunjena su 272 kratka upitnika iz kojih je vidljivo da učenici vole gledati kazališne predstave, a posebno one koje na humorističan način prikazuju svijet u kojemu živimo.

U listopadu 2017. godine kazališna sezona otvorena je 100. izvedbom predstave Lutka Teatra Gavran, a nakon suradnje s Teatrom Gavran uslijedila je suradnja s Teatrom Exit gdje su učenici i profesori pogledali edukativnu predstavu Dvije crte plavo, nezaobilaznu predstavu SHAKEspeare na Exit i inspirativne predstave Balon i Pluća. U gradskom kazalištu Gavella punoljetni su učenici zajedno sa svojim roditeljima i profesorima odgledali potresnu predstavu Pijani, a maturanti su sa svojim profesorima hrvatskoga jezika posebno uživali gledajući uprizorenje Marinkovićeva romana Kiklop i Krležine drame Gospoda Glembajevi. Kazalište Komedija nasmijalo je i učenike i profesore komedijom Revizor, a raznježilo mjuziklom Zaljubljeni Shakespeare. Smijeh se nastavio zahvaljujući Glumačkoj družini Histrion i njihovoj izvedbi predstave Tajkuni na kojoj su sudjelovali ne samo učenici i profesori već i roditelji koje su učenici izveli u kazalište. U Zagrebačkome kazalištu mladih dočekala nas je nagrađivana predstava Črna mati zemla, neponovljiva predstava Huddersfield i predstava Mi i oni s kojom su se mogli poistovjetiti i učenici i profesori. Predstavom Mi i oni  u veljači 2020. godine naglo je zbog pandemije koju je uzrokovao COVID-19 prekinuta 2017. godine otvorena kazališna sezona. Uslijedilo je gledanje besplatnih, ali virtualnih kazališnih predstava: Alan Ford, Hamlet, Kristofor Kolumbo (ZeKaeM), Kralj Lear, Ciganin, ali najljepši (HNK), Ustav Republike Hrvatske (Satiričko kazalište Kerempuh) i Pacijent doktora Freuda (Teatar Gavran). Uštedio se i novac i vrijeme, steklo se i iskustvo više, ali je izostao pravi doživljaj odlaska u kazalište i uživanja u gledanju kazališnih predstava uživo.