preskoči na sadržaj

IX. gimnazija Zagreb

 > Naslovnica
Obavijesti

Sve obavijesti za učenike nalaze se našoj OGLASNOJ PLOČI.


Vijesti iz IX. gimnazije u Zagrebu

Pozivamo vas na Dan otvorenih vrata

Autor: Matea Pleš, Mateja Mačešić, 16. 5. 2024. 19:39

Najavljujemo ovogodišnji Dan otvorenih vrata koji će se održati u utorak 11. lipnja 2024. godine od 17:00 do 20:00 sati.

Osmaši i njihovi roditelji imat će priliku upoznati se s našim učenicima i profesorima i informirati se o našem radu, aktivnostima, projektima i rezultatima.

Dođite i saznajte je li baš naša škola pravi izbor za vas! 

 [više]

Dan zagrebačkih maturanata 2024.

Autor: Administrator , 24. 5. 2024. 20:10

 

 [više]

Izložba maturantskih radova na temu Picassa

Autor: Kristina Sarić, 15. 5. 2024. 19:24

Na drvenim ljestvama, u kreativnom kutku, postavljena je izložba maturantskih radova iz Likovne umjetnosti. U ovom polugodištu, zadnjem polugodištu svog boravka u školi, učenici četvrtih razreda izradili su skulpture od žice prema Picassovim crtežima životinja.
Volite deve, plamence, konje...? Zavirili ste na pravo mjesto!
 
Radovi su dostupni na poveznici.
 
 [više]

Natjecanja - 2023./2024.

Autor: Sonja Lušić Radošević, Mateja Mačešić, 15. 5. 2024. 10:25

 

 [više]

Zasadili smo školski interaktivni vrt

Autor: Katarina Friščić, 14. 5. 2024. 19:06

U sklopu projekta Interaktivni vrtovi financiranog od Ministarstva znanosti i obrazovanja zasadili smo naš vanjski interaktivni vrt.

Biolozi u praksi i Volonteri su sa svojim nastavnicama, tajnicom, knjigovotkinjom i ravnateljicom zasukali rukave i zasadili puno začinskog i ljekovitog bilja, zanimljiva drvca poput ginka, duda, tužne vrbe i predivne tamnocrvene japanske trešnje.

Ovo je bio tek prvi dio uređenja našeg interaktivnog vrta i jedva čekamo da vam pokažemo finalni izgled.

Zahvaljujemo svima koji su svojim doprinosom pomogli da ova ideja zaživi!

 [više]

IX. gimnazija na manifestaciji Dojdi osmaš

Autor: Mateja Mačešić, 13. 5. 2024. 18:56

10. svibnja 2024. IX. gimnazija ponovno se predstavila na manifestaciji „Dojdi osmaš, Zagreb te zove“.

Naši učenici, profesori i stručni suradnici odgovarali su na brojna pitanja budućih učenika i osmašima približili iskustvo pohađanja naše škole.

 [više]

Završena je ovogodišnja Mreža čitanja

Autor: Mateja Mačešić, 10. 5. 2024. 19:15

 
Prije no što sam zaspala prošlo mi je glavom: "Christiane, to nije tvoj svijet. Nešto krivo radiš."
 
10. svibnja u IX. gimnaziji održana je nacionalna razina natjecanja u sklopu projekta Mreža čitanja. Ovogodišnja tema odrastanja u svojoj posljednjoj etapi dovela nas je do kultnog i duboko potresnog djela „Mi djeca s kolodvora Zoo“, napisanog na temelju ispovijesti Christiane F. o berlinskim tinejdžerima ovisnicima.
 
U kvizu koji je proveden online sudjelovali su Ela Zmišlja i Izabela Rimac iz 2.d, Nino Kolega iz 3.a te Gabrijela Alagić, Nina Grubić, Tara Lakatoš, Dorotea Strugar i Aneta Šušnjara iz 3.b., dok je nakon kviza uslijedila podjela dojmova o pročitanom.
 
16.5. održan je i online književni susret s autorom Zoranom Žmirićem čiji smo "Hotel Wartburg" čitali na sve tri razine natjecanja.
 
Od srca zahvaljujemo svim učenicima koji su se ove godine uključili u projekt. Nadamo se da ih je sudjelovanje prije svega obogatilo novim književnim iskustvima, a sve ostale zainteresirane pozivamo da se uključe sljedeće školske godine.
 [više]

Finale međurazrednih natjecanja u badmintonu i stolnom tenisu

Autor: Josip Tenjer, 9. 5. 2024. 09:24

U petak, 3. svibnja, odigrani su finalni mečevi u badmintonu i stolnom tenisu koje su ove godine igrali učenici 2.b i 4.c razreda. Iako su maturanti uspješnije prošli u badmintonu s rezultatom 2:1 u mečevima, u stolnom tenisu su ipak učenici 2.b razreda pokazali bolju igru te pobijedili rezultatom 3:1.  Ukupnim rezultatom 4:3 ovogodišnje natjecanje osvojili su učenici 2.b razreda. 

Međurazredna natjecanja u sportovima s reketom ovim su finalom završena. U ukupnom poretku, s 5 osvojenih bodova, titulu "najsportskijeg razreda" ovogodišnje školske godine osvojili su učenici i učenice 3.b razreda.

Čestitke svim učenicima koji su sudjelovali u natjecanjima! Zahvaljujemo im se na trudu i „fair play" igri te im želimo što uspješniji kraj ove školske godine.

 [više]

Naš učenik Tian Vlašić dobitnik je nagrade Harvard Prize Book

Autor: Sonja Lušić Radošević, Mateja Mačešić, 8. 5. 2024. 20:20

Izuzetno smo ponosni na našeg učenika Tiana Vlašića, jednog od ovogodišnjih dobitnika nagrade Harvard Prize Book.
 
 
Riječ je o nagradi koju jednom godišnje istaknutim učenicima diljem svijeta dodjeljuju klubovi alumnija Sveučilišta Harvard, a koja služi kao poticaj učenicima da se prijave za studij na Sveučilištu. Učenike nominiraju njihove škole, svaka škola može nominirati samo jednog učenika te se dodjeljuje učenicima 3. razreda srednje škole. U Hrvatskoj ju dodjeljuje Harvard Club of Croatia.
 
 
 
Svečana dodjela nagrada, 4.5.2024.
 
 
 [više]

Ovogodišnja Noć knjige preobrazila je našu školsku knjižnicu

Autor: Mateja Mačešić, 25. 4. 2024. 10:09

U utorak 23.4. naša školska knjižnica preobrazila se u misteriozno carstvo knjiga u znak ovogodišnje Noći knjige s temom „Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena“.
 
U knjižnicu je postavljeno interaktivno kolo koje je svakim okretajem donosilo novi izazov pa su tako sve znatiželjne mogli dočekati zadaci poput preporuka u sandučiću ili pak traženja skrivenih knjiga za izazovna vremena pomoću baterijske svjetiljke. No, najuzbudljivijim izazovom pokazao se escape room kojim smo obilježili 70. godišnjicu prvog objavljivanja Gospodara prstenova čijem rješavanju nije odolio ni ostatak naše stručne službe.
 
Tako smo na jedan dan imali priliku doživjeti školsku knjižnicu u drugom svjetlu - ili bolje rečeno, u mraku te ćemo uočeni entuzijazam za ovaj tip aktivnosti iskoristiti i za neke buduće pothvate.
 
 [više]

Naši učenici uključeni u projekt BrAIn

Autor: Željka Bačić, 24. 4. 2024. 21:32

Učenici Erasmus+ kluba i učenici 3.d razreda sudjelovali su u istraživanju u sklopu projekta BrAIn koje smo organizirali u suradnji s CARNETom. Željeli smo da naši učenici sudjeluju u kreiranju sustava pametnih preporuka i virtualnog asistenta u nastavi.
 
Riječ je o sustavu čija je svrha pružiti učenicima personalizirano iskustvo u učenju, potaknuti ih na angažirano učenje, olakšati pristup relevantnim edukacijskim resursima te poboljšati njihov uspjeh i samopouzdanje. Sustav pametnih preporuka planira se razviti u projektu BrAIn - Podrška primjeni digitalnih tehnologija u obrazovanju koji ima za cilj doprinijeti kvaliteti i duljini vremena koje učenici provode u odgojno-obrazovnom procesu kroz integraciju digitalnih tehnologija za uspostavu personaliziranog pristupa učenju i poučavanju
te kroz razvoj kurikuluma i digitalnog obrazovnog sadržaja iz područja digitalnih tehnologija u nastajanju.
 
Projekt je započeo u rujnu 2023. godine i trajat će do kraja kolovoza 2029. godine.
 
 [više]

Erasmus+ mobilnost u Mađarskoj

Autor: Mirjana Franić, Sonja Pospišil, 24. 4. 2024. 21:03

Od 14. do 21. travnja tri učenice i dva učenika IX. gimnazije u pratnji nastavnice Mirjane Franić bili su na grupnoj mobilnosti u Budimpešti. Škola domaćin im je bila Budapesti Műszaki SzC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum. Mobilnosti se priključila i nastavnica Sonja Pospišil koja je sudjelovala u job shadowing aktivnostima iz kemije u istoj školi.
 
Učenice i učenici bili su smješteni kod obitelji domaćina s kojima su pohađali nastavu te su tijekom svog boravka pohađali radionice na kojima su ostvarivali ciljeve Erasmus+ mobilnosti. Tako su naučili o povezanosti klimatskih promjena, energetskih sustava i umjetne inteligencije. Osim toga, uz pomoć domaćina upoznali su mađarski obrazovni sustav i stvarali prijateljstva s mađarskim učenicima koji su ih ujedno upoznali s gradom. Također, vidjeli smo kako i na koji način nam UI može pomoći u shvaćanju klimatskih promjena.
 
Zahvalni smo što je naša druga mobilnost u sklopu Erasmus akreditacije bila u Budimpešti te se veselimo daljnjim prilikama za međunarodnu suradnju i bogaćenje obrazovnog iskustva učenika i djelatnika škole.
 
 [više]

Održana CARNETova konferencija "CUC 2024: AI u obrazovanju - novi početak ili početak kraja"

Autor: Fran Alilović, 19. 4. 2024. 14:42

Od 16.4. do 19. 4. 2024. godine u Rovinju se održala CARNETova online konferencija "CUC 2024: AI u obrazovanju - novi početak ili početak kraja" na kojoj je izlagač bio i Fran Alilović, nastavnik geografije i povijesti u IX. gimnaziji. Profesor Alilović je s Jasminom Alilović, učiteljicom matematike i fizike u OŠ Matija Gubec u Čemincu, predstavio izlaganje o mogućnostima kombiniranja nastavnih sadržaja i odgojno - obrazovnih ishoda nastave povijesti i nastave predmeta iz STEM kategorije uz pomoć radionica koje kombiniraju digitalne alate, umjetnu inteligenciju i praktični rad.

 [više]

Naši učenici ponovno sudjelovali u akciji pošumljavanja

Autor: Katarina Friščić, 18. 4. 2024. 15:13

 
Učenici koji pohađaju fakultativnu nastavu Biologija u praksi i članovi Volonterskog kluba IX. gimnazije sudjelovali u utorak, 16.4.2024., u akciji pošumljavanja mjesta Perjasica u općini Barilović u Karlovačkoj županiji. 
 
Hvala Šumoborcima i Savezu izviđača Hrvatske na organizaciji i pozivu. Stručnu pomoć i podršku u sadnji pružali su šumari Hrvatske šume doo iz UŠP Karlovac i Šumarije Duga Resa.
 
Naučili smo puno: Što je sadilja? Kako pravilo posaditi sadnice? Kako izgleda mlada šuma? Saznali da Hrvatske šume godišnje posade više od 10 milijuna sadnica, da su Šumoborci do sada posadili preko 140 tisuća hrasta lužnjaka i da im je ovo čak 91. akcija pošumljavanja. 
 
Ponosni smo što smo imali priliku sudjelovati u ovako lijepoj i bitnoj akciji i veselimo se ponovnom sudjelovanju!
 [više]

Održano predavanje "Djelovanje u kriznim situacijama"

Autor: Dubravka Diel Samaržija, Josip Tenjer, 16. 4. 2024. 14:36

U petak 12.4.2024. godine učenici drugih razreda sudjelovali su na predavanju "Djelovanje u kriznim situacijama" koje se održalo u organizaciji Crvenog Križa.

Učenici su uvidjeli koje nas sve vremenske i društvene neprilike mogu zahvatiti, kako se ponašati u danom trenutku i koje bi stvari trebali ponijeti sa sobom.

 [više]

Gostujuće predavanje prof. emer. dr. sc. Dubravke Miljković

Autor: Mateja Mačešić, 11. 4. 2024. 15:12

Na sjednici Nastavničkog vijeća održanoj 10. travnja imali smo čast ugostiti prof. emeritus, pedagoginju, psihologinju i bivšu djelatnicu naše škole Dubravku Miljković koja nam je održala izvrsno predavanje pod nazivom "Uloga humora u borbi sa stresom u odgoju i obrazovanju."

Poučno i humoristično, predavanje je doprinijelo edukaciji nastavnika i stručnih suradnika te smo učionicu napustili sa saznanjima o učinkovitijim načinima nošenja s izazovima kako u radnom okruženju, tako i u svakodnevnom životu.

Zahvaljujemo prof. Miljković na gostovanju te se nadamo još pokojem ovakvom predavanju.

 [više]

Humanitarna akcija darivanja krvi

Autor: Josip Tenjer, 10. 4. 2024. 13:46

IX. gimnazija je i ove godine sudjelovala u humanitarnoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi. Akcija se provela 9. travnja 2024. godine te je sudjelovalo 48 učenica, učenika i djelatnika škole.

Zahvaljujemo svima koji pokazali interes i darovali krv jer je ona lijek koji je i u ovim vremenima neophodan za liječenje naših bolesnih sugrađana.

 [više]

Naša učenica proglašena najboljim strijelcem na prvenstvu grada Zagreba u rukometu

Autor: Josip Tenjer, Dubravka Diel Samaržija, 10. 4. 2024. 13:16

Po završetku finalnih utakmica rukometnog županijskog natjecanja dodijeljene su diplome i medalje najuspješnijim igračima i ekipama. Na listi najboljih našla se naša učenica Petra Mihalj koja je postigla jednak broj golova kao i učenica II. ekonomske škole, no sa dvije odigrane utakmice manje. Sa postignutih 27 golova Petra je proglašena najboljim strijelcem natjecanja.

Velike čestitke Petri i njenim suigračicama!

 [više]

Maturanti sudjelovali na radionici Hrvatsko-američkog društva

Autor: Katarina Gospodnetić Pavković, 10. 4. 2024. 10:07

Dana 9. travnja učenici 4.b i 4.c razreda naše škole sudjelovali su na radionici CAS-a (Croatian-American Society/Hrvatsko-američko društvo) na temu U.S. Political System (Politički sustav SAD-a).
Radionicu je vodila zamjenica predsjednika društva gđa. Ira Žunjević, a uz moderiranje profesorica Katarine Gospodnetić Pavković i Željke Bačić.
 
 [više]

Tužna vijest

Autor: Sonja Lušić Radošević, 8. 4. 2024. 11:33

S tugom u srcu, javljamo da nas je u 73. godini života napustila naša dugogodišnja kolegica Ljiljana Bičanić. Ljiljana je radila u IX. gimnaziji od 1991. do 2013. Predavala je Latinski jezik, Filozofiju, Etiku i Likovnu umjetnost, a radila je i kao stručni suradnik knjižničar.  Organizirala je brojna događanja i školske priredbe te je svojom stručnošću, predanošću i kreativnošću, ostavila nezaboravan trag.  

Počivala u miru Božjem!

 [više]

Job shadowing u školskoj knjižnici u Portugalu

Autor: Mateja Mačešić, 27. 3. 2024. 09:47

Knjižničarka Mateja Mačešić priključila se prvoj u nizu mobilnosti u sklopu Erasmus+ akreditacije koja se odvila u portugalskom gradiću Anadia u Escola Básica e Secundária de Anadia unutar Agrupamento de Escolas de Anadia. U projekt je bila uključena i grupna mobilnost na kojoj je sudjelovalo deset učenika i učenica 2. razreda u pratnji profesorice engleskog jezika i voditeljice Erasmus kluba Željke Bačić i profesorice tjelesne i zdravstvene kulture Dubravke Diel Samaržije.

Aktivnosti su započele posjetima gradovima Aveiru i Coimbri s ciljem upoznavanja portugalske kulture i kulturnog nasljeđa. U Coimbri je organiziran posjet veličanstvenoj baroknoj sveučilišnoj knjižnici Joanina, dok je tijekom vrlo kratkog boravka u gradiću Mealhada uočen jedan od odličnih primjera portugalskih eko-knjižnica u preuređenoj crvenoj telefonskoj govornici, što podsjeća na našu inicijativu Male slobodne knjižnice Hrvatske.

Knjižničarka je potom četiri dana provela na job shadowing aktivnostima kroz koje je stekla uvid u portugalski obrazovni sustav i način funkcioniranja školske knjižnice. S dvjema školskim knjižničarkama i profesoricama portugalskog jezika, Manuelom Monteiro i Isabelom Santos, razmijenjena su iskustva o planiranju i strategijama rada, temama poučavanja, načinima potpore školskom kurikulumu, organizaciji i izgradnji fonda te integraciji tehnologije u knjižnične usluge i nastavu. Knjižničarka je također sudjelovala na nastavi engleskog jezika i radionicama iz područja građanstva i umjetne inteligencije. U školi u kojoj hodnici obiluju ekološki izrađenim ukrasima, kreativna radionica u koju je uključena i knjižničarka Isabel Santos ostavila je poseban utisak. Radionica je otvorena svim zainteresiranim profesorima i učenicima s ciljem poučavanja ručnog rada (šivanje, heklanje, pletenje i oslikavanje) i izrade recikliranih ukrasa. Nastali se predmeti često doniraju potrebitima te je učenicima radionica na raspolaganju svim radnim danima, prema rasporedu koji njima odgovara, bez obveze stalnih dolazaka. Takvi bi tipovi radionica bili izvrstan dodatak našim školama jer osim što predstavljaju spoj ekologije i humanitarnog rada, učenicima i profesorima daju priliku za kreativno izražavanje i izlazak iz okvira svakodnevnog posla. Posljednjeg dana u školi sudionica je prisustvovala jednom od mjesečnih sastanaka knjižničara i kulturnih djelatnika općine Anadia na kojemu se razgovaralo se o predstojećim inicijativama i događanjima, dok su posljednja dva dana provedena u predivnom Portu u kojem je razgledana bogata kulturna baština i posjećena je impozantna knjižara Livraria Lello.

S obzirom da su obje škole akreditirane, u razdoblju od 15. do 23.3. IX gimnazija uzvratila je domaćinstvom u sklopu istog projekta tijekom kojeg je knjižničarka održala radionicu na engleskom jeziku „Authorship in the era of AI generated content“. Učenici su uz pomoć različitih zadataka imali priliku dodatno osvijestiti prisutnost UI i sve težu distinkciju između čovjekova i umjetno generiranog stvaralaštva, preispitati etičnost uporabe UI, ali i zabaviti se uz generiranje vlastitog sadržaja istovremeno istražujući mogućnosti i granice UI i moć njenog utjecaja na kreativnu industriju.

Aktivnošću job shadowinga postignuti su planirani ishodi rezultirajući osobnim i profesionalnim razvojem što je doprinijelo ostvarenju naših ciljeva Erasmus akreditacije. Suradnja između dviju škola i odlična međukulturna komunikacija omogućila je razmjenu ideja, praksi i inovativnih metoda u području školskog knjižničarstva i obrazovanja općenito te je sudionica napustila Portugal s idejama za unaprjeđenje svog rada i školskog okruženja.

 [više]

Urbana tura "Nevidljive igračice: ženski sport na Trešnjevci"

Autor: Josip Tenjer, Dubravka Diel Samaržija, 26. 3. 2024. 13:52

Sunčanu subotu (23.3.) učenici naše škole su proveli u urbanoj turi i obilasku murala pod nazivom "Nevidljive igračice: ženski sport na Trešnjevci". Upoznali su se sa važnim imenima ženskog sporta, obišli sportska borilišta gdje su sportašice trenirale i igrale utakmice te dobili saznanja kako je ženski sport izgledao tijekom 20. stoljeća.

 [više]

Večer frankofonije u organizaciji Hrvatske udruge profesora francuskog jezika

Autor: Mirjana Franić, 18. 3. 2024. 18:39

Učenici IX. gimnazije sudjelovali su i ove godine na Večeri frankofonije u organizaciji Hrvatske udruge profesora francuskog jezika, održane 15.3.2024. godine u KUC Travno.

Učenici su nastupili s dvije točke. Prvu točku pod nazivom „Le petit prince et le serpent“ iz XVII. poglavlja svjetski poznatog djela Mali Princ Antoinea de Saint-Exupéryja izveli su Stipe Ivan Dujmović, Vito Kuhar i Noa Smedej.

Druga točka bila je pjesma „On écrit sur les murs“ (Kids United). Pjesmu su otpjevale učenice Gabrijela Alagić i Lucija Nejašmić uz pratnju gitarista Stipe Ivana Dujmovića i Noe Smedeja.

Učenike su pripremili prof. francuskog jezika Mirjana Franić i prof. glazbene umjetnosti Nikola Sebastian Jambrošić.

 [više]

Maturanti posjetili Spomen-park Dotrščina

Autor: Vladimir Begović, 18. 3. 2024. 15:24

U subotu, 16. ožujka, maturanti IX. gimnazije posjetili su Spomen-park Dotrščina kako bi naučili više o povijesti i važnosti tog memorijalnog mjesta. Učenici su imali priliku istražiti park i upoznati se s događajima iz prošlosti.
 
Tijekom posjeta, učenici su imali priliku obići memorijalne spomenike, čuti priče o žrtvama te saznati više o tragičnim događajima koji su se odigrali na tom području. Posebno su se istaknuli spomenici posvećeni žrtvama iz Drugog svjetskog rata.
 
Učenici su aktivno sudjelovali u vodenim turama i edukativnim radionicama koje su im pružile bolji uvid u povijesni značaj Spomen-parka Dotrščina.
 
Posjet Spomen-parku Dotrščina ostavio je snažan dojam na sve nas i potaknuo nas na daljnje istraživanje i razmišljanje o prošlosti.
 
 [više]

Natjecanje iz prve pomoći

Autor: Josip Tenjer, 15. 3. 2024. 20:23

9.3. učenice i učenici naše škole nastupili su na natjecanju iz prve pomoći. Pokazali su znanje i snalažljivost te reagiranje u stresnim situacijama i odlično odradili svoj zadatak. Zauzeli su 9. mjesto i iduće godine se nadamo još boljem rezultatu te čestitamo ostalim odličnim ekipama.

 [više]

Pripremna radionica Goethe Instituta za polaganje međunarodno priznatog jezičnog ispita

Autor: Dunja Zerec, Lovorka Keča Bugarin, 15. 3. 2024. 12:00

U IX. gimnaziji održana je pripremna radionica Goethe-Instituta za njihov međunarodno priznati ispit Fit in Deutsch A1 i Fit in Deutsch A2.

Radionicu je vodila koordinatorica za ispite Anđa Andrušić, a sudjelovali su učenici prvih, drugih i trećih razreda. Učenicima su se simulirali svi dijelovi ispita kroz različite igre pamćenja i povezivanja te dinamičnu interakciju – od čitanja i slušanja s razumijevanjem do govorenja i pisanja. Učenici su igrom pogađanja otkrili brojne njemačke tvrtke koje posluju u Hrvatskoj i zahtijevaju poznavanje njemačkog jezika te su vježbali vještine govorenja i pisanja opisujući zanimanja kojima bi se htjeli baviti.

 [više]

Spoj na slijepo s knjigom

Autor: Mateja Mačešić, 15. 3. 2024. 09:04

U mjesecu Valentinova učenici su u školskoj knjižnici imali mogućnost posuditi knjige na slijepo. Pomno odabrani naslovi nisu bili s popisa lektire te je svaki omot sadržavao nekoliko natuknica o žanru i tematici kako bi se olakšao odabir i kako bi svatko mogao pronaći nešto za sebe.

Srdačno zahvaljujemo svim čitateljima na sudjelovanju. Zabilježili smo rekordan broj posudbi za slobodno čitanje te vas pozivamo da se sljedeće godine odazovete u još većem broju!

 [više]

Nagrada Grada Zagreba za izvrsnost „Professor Balthazar“

Autor: Mirjana Franić, Mateja Mačešić, 14. 3. 2024. 12:50

U utorak je Grad Zagreb dodijelo nagrade Professor Balthazar najboljim zagrebačkim učenicima i njihovim mentorima koji su osvojili prvo, drugo ili treće mjesto na državnim natjecanjima u školskoj godini 2022./2023.
 
Ove godine nagradu je osvojilo 263 učenika, 213 mentora te šest zborova i dva orkestra.
 
Nagrade je uručio gradonačelnik Tomislav Tomašević u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, a jedan od dobitnika bio je, po drugi put, naš sada već bivši učenik Ivan Ciglenečki, ovoga puta za osvojeno 1. mjesto na državnom natjecanju iz francuskog jezika pod mentorstvom profesorice Mirjane Franić.
 
Od srca čestitamo Ivanu i njegovoj mentorici!
 
 [više]

Učenici sudjelovali na županijskoj razini kviza Mreža čitanja

Autor: Mateja Mačešić, 11. 3. 2024. 10:28

8.3. održana je županijska razina natjecanja Mreža čitanja na kojoj je sudjelovalo 12 učenika naše škole.
 
Kao nastavak na školsku razinu za koju se čitao roman Hotel Wartburg Zorana Žmirića, za ovogodišnju temu odrastanja županijskoj je razini dodan poznati autobiografski grafički roman Perzepolis francusko-iranske književnice i strip autorice Marjane Satrapi.
 
Kviz je proveden online te su se na državnu razinu plasirali Ela Zmišlja i Izabela Rimac iz 2.d, Nino Kolega iz 3.a te Gabrijela Alagić, Nina Grubić, Tara Lakatoš, Dorotea Strugar i Aneta Šušnjara iz 3.b.
 
Čestitamo svim našim vrijednim čitaocima Mreže i veselimo se novim izazovima državne razine!
 
 [više]

Jezična radionica u suradnji s Goethe institutom

Autor: Dunja Zerec, Lovorka Keča Bugarin, 16. 2. 2024. 08:33

Za učenike od 1. do 3. razreda IX. gimnazije koji pohađaju obveznu i fakultativnu nastavu predmeta Njemački jezik organizirane su jezične radionice u suradnji s Goethe institutom. Voditeljica Katarina Đorić održala je grupne radionice istraživačkog i interkulturalnog sadržaja, a sve s ciljem poboljšanja govorne kompetencije i poticanja znatiželje kod učenika.

Učenici su bili potaknuti na govornu interakciju kroz slikovni materijal i izražavanje pokretom kroz igre pogađanja pojmova. Uspoređivali su materinski jezik s germanizmima koje često koriste u svakodnevici. Razvijali su svoje digitalne vještine u Kahoot! kvizovima te skeniranjem QR kodova slušali i otkrivali njemačke glazbene skupine.

Proširivanjem aktivnosti izvan okvira redovnog nastavnog procesa učenici su na interaktivan način i kroz igru bez jezičnih barijera i s više slobode komunicirali na njemačkom jeziku!

Veselimo se novim radionicama!

 [više]

Zbor i dramska skupina nastupili na priredbi povodom Valentinova

Autor: Nikola Sebastian Jambrošić, 15. 2. 2024. 08:32

U čarobnom ozračju Valentinova, IX. gimnazija Zagreb pretvorila se u skromni hram umjetnosti gdje su srca i duše povezane kroz glazbu i dramu.

Naša školska zajednica imala je čast i zadovoljstvo proslaviti dan ljubavi na poseban način, priredbom posvećenom upravo ovom univerzalnom osjećaju.

Učenici, nastavnici i svi prisutni prijatelji srca bili su pozvani da zajedno odaju počast ljubavi, tom drevnom pohvalniku koji plete sudbine i srca. Kroz uvodne riječi, punih topline i poezije, naglašena je važnost ljubavi koja nas sve povezuje i obogaćuje.

Školski zbor i članovi dramske skupine IX. gimnazije Zagreb bili su glasnici ljubavi, izvodeći pjesme posvećene ljubavi. Svojim nastupima, oni su nas odveli na krilima pjesme prema oblacima gdje ljubav stanuje, tkajući melodije koje su dodirnule najskrivenije kutke naših duša.

Priredba, iako kratka u trajanju, bila je velika u značenju, simbolizirajući vječnu igru srca i duše. Podsjećala nas je da je ljubav, uistinu, sve što nam je potrebno. Melodije Valentinova obavile su nas poput nježnog zagrljaja, podsjećajući na beskrajnu moć i ljepotu ljubavi.

Zahvaljujemo svima koji su dio ovog čarobnog susreta, uživajući u svakoj noti koja dolazi iz srca. Ponosni smo na naše talentirane učenike i zahvalni svima koji su podržali ovu prekrasnu manifestaciju ljubavi.

 [više]

Uručene knjige za knjižnicu štićenicima Doma za starije i nemoćne

Autor: Katarina Friščić, 15. 2. 2024. 07:56

Povodom Dana poklanjanja knjiga i dana ljubavi, Valentinova, Školski zbor i Volonterski klub naše škole, s profesorima Nikolom Sebastijanom Jambrošićem i Katarinom Friščić, uručili su knjige za knjižnicu štićenicima Doma za starije i nemoćne u Drenovačkoj ulici.
Naš školski zbor uveličao je ovaj događaj predivnim pjesmama te smo proslavom ljubavi i radosti proslavili Valentinovo sa štićenicima Doma.
Zahvaljujemo se svima koji su omogućili ovaj predivan događaj, našim zborašima i volonterima, učenicima i njihovim obiteljima i svim zaposlenicima škole koji su donirali knjige.
 
 [više]

Erasmus radionica o komunikaciji

Autor: Mirjana Franić, 12. 2. 2024. 13:41

U sklopu Erasmus kluba u utorak 06.02.2024. učenici naše škole sudjelovali su na Erasmus radionici na temu komunikacije i njene važnosti u svakodnevnom životu.

Temu je izložila studentica komunikologije Jelena Franić koja je kroz praktične primjere približila osnovne koncepte komunikacijskih procesa u kojima svakodnevno sudjelujemo. Učenici su se najprije upoznali s temeljnim komunikacijskim podjelama i pojmovima, a kasnije su imali priliku procijeniti vlastiti komunikacijski izričaj uz međusobnu podjelu i dijalog. Učenici su se imali priliku osnažiti kroz praktične zadatke, a najveću vrijednost prepoznali su kroz zajedničke aktivnosti i rast.

Radionica je zaključena uz druženje i razgovor.

 [više]

Skijaški dan na Sljemenu

Autor: Dubravka Diel Samaržija, 9. 2. 2024. 14:19

8.2., u sklopu kurikulumske aktivnosti "Skijaški dan na Sljemenu", 8 učenica i učenika skijalo je na Sljemenu i pripremalo se za predstojeće Županijsko natjecanje.

 [više]

Samoodrživi ekosustav u staklenki

Autor: Sanda Frisch Miličić, 8. 2. 2024. 15:02

Je li moguće uzgojiti biljku u zatvorenoj staklenki bez ikakvih interakcija s vanjskim okolišem?

Kako uravnotežiti abiotičke i biotičke čimbenike i omogućiti biljci sve što je potrebno za rast i razvoj pokazale su vrijedne ruke naših učenika iz prvih razreda.

 

 [više]

Sportske vijesti - stolni tenis

Autor: Josip Tenjer, 5. 2. 2024. 17:34

Naši stolnotenisači i tenisačice nastupili su na županijskom natjecanju koje se odigralo 31.1., dok su se finalni mečevi održali 2.2.
 
U konkurenciji mladića nastupilo je 39 škola sa 159 mladića. Naši učenici su nakon tri sjajne pobjede nastupili u završnici natjecanja gdje im je malo nedostajalo da zauzmu mjesto na postolju čime su završili na odličnom 4. mjestu.
 
U konkurenciji djevojaka nastupilo je 27 škola. Djevojke naše škole bile su slobodne u prvom kolu te su ostvarile pobjedu protiv Hotelijersko - turističke škole. Za prolaz u završnicu odigrale su mečeve protiv I. gimnazije koja je ove godine pokazala nešto bolju igru i prošla dalje. Naše djevojke su tako završile na 9. mjestu.
 
Čestitke svim igračicama i igračima te se veselimo idućem natjecanju.
 
 [više]

Sportske vijesti - futsal, rukomet i odbojka

Autor: Josip Tenjer, 30. 1. 2024. 17:30

U subotu, 27.01. utakmice su odigrale djevojke futsal, rukometnog i odbojkaškog tima.
 
Futsal tim odigrao je utakmicu protiv X. gimnazije. Iako su naše djevojke pokazale dobru igru, djevojke X. gimnazije su ipak imale nekoliko kvalitetnih poteza i uspjele pobijediti naš tim rezultatom 2:0.
 
Rukometašice su odmjerile snage s djevojkama Prirodoslovne škole Vladimira Preloga. Naše djevojke su s vodstvom 8:6 mirno otišle na odmor između poluvremena, no u drugom poluvremenu su imale nekoliko udaraca pored gola. Igračice Preloga dobro su iskoristile svoj napad i na kraju uspjele završiti utakmicu rezultatom 17:13 prošavši u sljedeću fazu natjecanja.
 
Odbojkašice su odigrale četvrtfinalnu utakmicu protiv II. ekonomske škole. Iako je protivnički tim imao sjajne igračice, naše djevojke su se sjajno držale i odigrale odličnu utakmicu. Naposljetku je II. ekonomska škola prošla dalje s 2:0 u setovima iako je drugi set bio zanimljiv i neizvjestan.
 
Čestitke djevojkama na sjajnoj sportskoj suboti.
 
 [više]

Big Deal nastupio na Županijskom natjecanje u plesu

Autor: Dubravka Diel Samaržija, 29. 1. 2024. 17:28

Plesna skupina Big Deal 27.1.2024. nastupila je na Županijskom natjecanju u plesu. Dojmljivom koreografijom suvremenog plesa prikazali su aktualne teme i problematiku s kojom se u današnjici mladi ljudi nose. Čestitamo!

 [više]

Obilježili smo dan sjećanja na žrtve Holokausta

Autor: Vladimir Begović, 29. 1. 2024. 17:26

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježava se svake godine 27. siječnja. Tim danom želi se podsjetiti na sve žrtve nacističkog režima tijekom Drugog svjetskog rata. Dan se obilježava u Europi pa tako i u Hrvatskoj.
 
U školi je izrađen prigodni plakat na kojem su se učenici mogli upoznati sa samim pojmom Holokausta, popisom logora iz Drugog svjetskog rata, prizorima života iz logora te obilježjima koje su Židovi morali nositi.
 
 [više]

Sportski vikend

Autor: Dubravka Diel Samaržija, Josip Tenjer, 22. 1. 2024. 14:05

Nakon kratke stanke uslijedio je nastavak školskih sportskih natjecanja. U subotu, 20.1. utakmice su odigrali naši nogometaši, rukometaši te rukometašice.

Futsal ekipa je 19.1. na Velesajmu pobijedila na prijateljskoj utakmici protiv II. ekonomske škole. U četvrtfinalu održanom 20.1. protiv Preloga, naši su dečki uz odličnu igru imali puno propuštenih prilika što je završilo rezultatom 2:1 za protivnike. Čestitke igračima na zanimljivoj igri.

Rukometaši su odigrali utakmicu u OŠ Jelkovec protiv srednje škole Sesvete. Iako je protivnička škola sjajna u rukometu, u igri protiv naše ekipe im nije bilo lako. Prvo poluvrijeme je završilo rezultatom 8:7 za našu momčad, no uslijed igrača manje na našoj strani igra završava sa 14:13 za školu Sesvete. Čestitke dečkima i nadamo se kako će iduće godine naša ekipa biti potpuna.

Djevojke su rukometnu utakmicu odigrale protiv V. gimnazije. U prvom poluvremenu našim igračicama je još trebalo malo vremena za uigravanje te je ono završilo rezultatom 7:6 u korist V. gimnazije. No, u drugom poluvremenu naše djevojke su imale nekoliko odlučnih obrana, iskoristile napad i uspjele završiti igru rezultatom 14:12.

Čestitke svim učenicima i učenicama na odličnoj igri i sportskom vikendu!


 [više]

Videokonferencija sudionika Erasmus mobilnosti

Autor: Mateja Mačešić, 11. 1. 2024. 18:38

10. siječnja održana je videokonferencija profesora i učenika koji će sudjelovati u Erasmus mobilnosti.

Na samom početku ožujka desetero učenika i učenica drugih razreda u pratnji dvije profesorice i jedne stručne suradnice odlaze u portugalski gradić Anadia, a tjedan nakon toga naša škola postaje domaćin portugalskoj školi.

Tijekom videopoziva učenici obje škole su se predstavili te smo još jednom prošli detalje posjeta s Erasmus koordinatorom, profesorom Albertom Cardosom i profesoricom Eunice São José. Videopozivu su također prisustvovale naša Erasmus koordinatorica prof. Mirjana Franić, voditeljica Erasmus kluba prof. Željka Bačić i knjižničarka Mateja Mačešić te je dogovoreno i predstavljanje učenika putem platforme Padlet.

S veseljem iščekujemo prvu u nizu mobilnosti u sklopu Erasmus akreditacije i sve što ona nosi - nova iskustva, prijateljstva i inspiraciju za daljnji rad.

 [više]

Božićna događanja u Devetoj

Autor: Katarina Friščić, 18. 12. 2023. 11:15

U petak, 15. prosinca 2023., održano je tradicionalno kićenje božićnih stupova i humanitarna  prodaja kolača, najveseliji dan na hodnicima naše škole.

Svi su se razredi jako potrudili i ugodno nas iznenadili svojim kreacijama stupova.

Neki su se ipak posebno izdvojili svojom kreativnošću i osvojili nagrade:

Prva nagrada - stup 3.a razreda

Druga nagrada - stup 2.b razreda

Treća nagrada - stupovi 1.d i 3.d razred

U radu povjerenstva za odabir najljepših stupova sudjelovale su bivša ravnateljica naše škole Svea Bielen, naši profesori Likovne umjetnosti Kristina Sarić i Ivan Risek, naša spremačica Snježana Grdić, naša knjižničarka Mateja Mačešić, voditeljica računovodstva naše škole Katarina Duspara, naša novopridošla pedagoginja Ana Šestanović i ravnateljica naše škole Sonja Lušić Radošević.

Zahvaljujemo učenicima, njihovim roditeljima i svima koji su pomogli u pripremi finih kolača za humanitarnu prodajnu akciju na kojoj smo skupili 821.95 eura.

Čestitamo 4.b razredu koji je skupio najviše novaca!

Sredstvima prikupljenima humanitarnom prodajom kolača pomoći ćemo potrebitim učenicima naše škole u plaćanju maturalca, izvanučioničke nastave i slično. 

Čestitamo svim nagrađenim razredima! Osvojili su nagradni dan koji trebaju iskoristiti za izvanučioničku nastavu najkasnije do 1. svibnja 2024. 

Zahvaljujemo svim učenicima i djelatnicima škole na uloženom trudu i veselju kojim su doprinijeli da božićna događanja u Devetoj proteknu u predivnom ozračju! 

 [više]

Sportske vijesti - rukomet i odbojka

Autor: Dubravka Diel Samaržija, 12. 12. 2023. 18:35

U subotu, 9.12. učenice naše škole su odigrale rukometnu i odbojkašku utakmicu.

Rukometašice su igrale protiv snažne II. ekonomske škole. Iako su naše igračice pokazale dobru igru, protivnice su bile bolje te su tako naše djevojke zabilježile poraz, no vjerujemo se da će već u idućoj utakmici rezultat biti bolji.

Odbojkaška sekcija djevojaka odigrala je utakmicu protiv srednje škole Lucijana Vranjanina i postigla još jednu sjajnu pobjedu rezultatom 2:0. Tim rezultatom naše djevojke su se plasirale u četvrtinu finala županijskog natjecanja.

Čestitke svim sportašicama na igri!

 [više]

Klizanje na Šalati

Autor: Josip Tenjer, 12. 12. 2023. 18:30

Učenice i učenici IX. gimnazije su petak poslijepodne (8.12.) proveli na sunčanom klizalištu ŠRC Šalata. Klizali su učenici 1.a, b, c i e razreda, 2.b, c, d i e razreda te učenici 3.c i e razreda i tako proveli kraj radnog tjedna tjelesno aktivni i u društvu prijatelja.

 [više]

Večer matematike 2023.

Autor: Nataša Leko Lončar, 11. 12. 2023. 20:50

11.12.2023. se u našoj školi održala Večer matematike. Učenici su rješavali razne zagonetke i drugačije zadatke nego na nastavi, čime promičemo ljubav prema matematici. Učenici i profesori koji su sudjelovali su uživali, zabavili se i, što je najvažnije, zavoljeli matematiku još više.


 

 [više]

Provedena je školska razina natjecanja u sklopu projekta Mreža čitanja

Autor: Mateja Mačešić, 11. 12. 2023. 16:25

“Imam osjećaj da sam sastavljen od lego-kockica, ali nekako pogrešno. Kao da neki dijelovi nedostaju i nalaze se u nekom drugom kompletu, u nekoj drugoj obitelji.”
― Zoran Žmirić, Hotel Wartburg
 
8.12.2023. održala se školska razina natjecanja u sklopu projekta Mreža čitanja u kojemu ove godine sudjeluje 13 učenika naše škole. S obzirom na temu ovogodišnjeg projekta, U mreži odrastanja, za školsku smo razinu čitali odličan, ali dirljiv roman „Hotel Wartburg“ domaćeg autora Zorana Žmirića. Autor se bavi temom odrastanja u kontekstu kompleksnih obiteljskih odnosa donoseći crtice iz života pripovjedača u kojima poveznicu predstavlja automobil marke Wartburg.
 
U kvizu znanja sudjelovali su Petar Capan iz 1.a, Iskra Azinović iz 1.c, Izabela Rimac i Ela Zmišlja iz 2.d, Patricija Čolić, Nino Kolega, Sara Suhić i Mia Zubac iz 3.a te Gabrijela Alagić, Nina Grubić, Tara Lakatoš, Dorotea Strugar i Aneta Šušnjara iz 3.b razreda. Kao i svake godine, kviz je proveden online uz prisustvo knjižničarke i članova povjerenstva te su se svi učenici plasirali na županijsku razinu.
 
Čestitamo svim učenicima na uspješno riješenom kvizu te vam toplo preporučamo Žmirićev roman koji je od sada dostupan za posudbu u školskoj knjižnici.
 
 [više]

Mjesec borbe protiv ovisnosti

Autor: Ana Šestanović, 7. 12. 2023. 19:58

U našoj je školi danas otvorena izložba povodom obilježavanja ,,Mjeseca borbe protiv ovisnosti''.
Na izložbi se mogu pronaći svi do sada nagrađivani plakati i slogani nagradnog natječaja "Škola bez ovisnosti - grad bez ovisnosti" koji se provodi od školske godine 2004./2005. Nadamo se da će galerija divnih radova doći i do naših, sada već davnih i bivših, učenika.
Iznimno smo ponosni što na natječaju sudjelujemo od samog početka i što su učenici naše škole svake godine do sada osvojili barem jednu nagradu. Na ovogodišnjem natječaju učenici 3.c razreda IX. gimnazije osvojili su 29. nagradu za osmišljeni i izrađeni plakat.
 
Iskrene čestitke svima!
 
Radove možete pogledati ovdje.
 
3.c razred koji je osvojio treću nagradu za plakat na ovogodišnjem natjecanju
 [više]

Sportske vijesti - odbojka i rukomet

Autor: Josip Tenjer, 7. 12. 2023. 19:57

U subotu 2.12., odbojkaši i rukometaši su odigrali još jednu utakmicu u skupini.
Odbojkaški tim je odigrao utakmicu protiv Gimnazije Tituša Brezovačkog. Iako su naši mladići sjajno igrali oba seta, igra je nepovoljno završila za njih te su završili svoje ovogodišnje natjecanje rezultatom 2:0.
Naša rukometna ekipa je u dvorani Srednje škole Jelkovec igrala utakmicu protiv Hotelijersko-turističke škole pokazavši odličnu igru. Cijelu utakmicu su igrali s igračem manje jer ostatak igrača nije bio u mogućnosti nastupiti zbog zdravstvenih razloga. Utakmica je završila rezultatom 21:18 za protivničku ekipu, no naši su učenici cijelu utakmicu pružali zavidan otpor.
 
 [više]

Klizanje na Šalati

Autor: Dubravka Diel Samaržija, 7. 12. 2023. 19:55

7.11. 40 učenika 1.e, 3.a, b i e razreda klizalo je na Šalati na besplatnom programu Odmorka.

 [više]

Veliko hvala svim učenicima koji su se odazvali humanitarnoj akciji!

Autor: Ana Šestanović, 6. 12. 2023. 12:45

Od srca zahvaljujemo svim našim učenicama i učenicima te njihovim roditeljima  koji su se uključili u humanitarnu božićnu akciju u organizaciji Studentske sekcije za pedijatriju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.  Riječ je o  njihovoj 11. Božićnoj akciji, koja se odvija svake godine tijekom studenog i prosinca u kojoj organiziraju prikupljanje poklona za djecu koja će Božić provesti u bolnici. 
 
Ovom ste divnom gestom pokazali koliko je malo dovoljno da osiguramo osmijeh na licu mališana kojima je to u ovo blagdansko vrijeme prijeko potrebno. Hvala vam na tome!
“Nitko nikad nije postao siromašan davanjem.” – Anne Frank
 
 [više]

Posjet Sv. Nikole

Autor: Ana Šestanović, 6. 12. 2023. 11:22

I ove godine nas je posjetio Sv. Nikola koji je zasladio dan našim učenicima.

 [više]

Pridružimo se tradicionalnom humanitarnom programu za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj

Autor: Ana Šestanović, 6. 12. 2023. 09:10

Drage učenice i učenici,

Hrvatski Caritas od 2003. godine provodi tradicionalni božićni program ,,Za 1000 radosti'', ove godine pod nazivom ,,Na strani dobra''.

Ove godine Hrvatski Caritas pripremio je za učenike naše škole prigodne silikonske narukvice sa sloganom programa ,,Na strani dobra'' čime ih želi potaknuti da, u skladu s mogućnostima i na temelju dobrovoljnog uključivanja, pomognu siromašnim obiteljima. S prilogom od jednog eura za svaku narukvicu, učenici mogu pružiti izravnu podršku najsiromašnijim obiteljima u Hrvatskoj te tako pokazati empatiju i solidarnost za najpotrebitije.

Pozivamo učenike da se priključe ovoj božićnoj akciji humanitarnog karaktera i time pomognu ublažiti posljedice siromaštva i socijalne isključenosti.

Svjetleće narukvice različitih boja učenici će moći zatražiti od svojih razrednika, a prikupljene donacije će, po završetku humanitarne akcije, biti preusmjerene najpotrebitijim obiteljima.

 [više]

Sportske vijesti - košarka

Autor: Dubravka Diel Samaržija, 5. 12. 2023. 10:13

U subotu, 2.12., košarkašice IX. gimnazije završile su natjecanje na Prvenstvu Zagreba na 9. mjestu nakon poraza od Sportske gimnazije.


Fotografija: Danny Lines (Unsplash)

 [više]

Po trideseti put, nagrada na natječaju "Škola bez ovisnosti - grad bez ovisnosti" ide IX. gimnaziji

Autor: Sonja Lušić Radošević, 1. 12. 2023. 16:14

Na ovogodišnjem natječaju "Škola bez ovisnosti - grad bez ovisnosti" učenici 3.c razreda IX. gimnazije osvojili su 30. nagradu za školu! Čestitamo 3.c razredu!

Nagrađeni razred osvojio je nagradu za ulaznice za kino, kazalište ili neki sportski događaj u protuvrijednosti 900 eura. 

Pogledajte online izložbu svih do sada nagrađenih plakata i slogana!

Naša škola sudjeluje na nagradnom natječaju od samog početka, odnosono od 2004. godine te je svake godine osvojila barem jednu nagradu. 

Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, uz podršku Gradskog ureda za zdravstvo, od školske godine 2004./2005. organizira nagradni natječaj „Škola bez droga – grade bez droge“. Cilj natječaja je da mladi progovore o ovisnostima i kako ih spriječiti. Od 2020./2021. natječaj je dobio novi naziv "Škola bez ovisnosti - grad bez ovisnosti".

 [više]

Sportske vijesti - veslanje

Autor: Dubravka Diel Samaržija, 30. 11. 2023. 14:35

IX. gimnazija je 29.11. na Jarunu nastupila na Prvenstvu Zagreba u veslanju s muškom i mješovitom ekipom. Mješovita ekipa u sastavu Tužinski, Vidić, Omerza, Marendić i Kutnjak osvojila je broncu, dok se muška ekipa plasirala na 13. mjesto.

 [više]

Sportske vijesti

Autor: Josip Tenjer, Dubravka Diel Samaržija, 28. 11. 2023. 15:27

U subotu, 25. studenog učenici naše škole odigrali su utakmice u futsalu, košarci i odbojci.
 
Mladići futsal ekipe igrali su protiv Gornjogradske gimnazije te nakon što je rezultat na poluvremenu bio izjednačen, na kraju je utakmice naša momčad je uspjela nadigrati protivničku ekipu te pobijedila rezultatom 4:2.
 
Košarkaška momčad je prošlu subotu igrala protiv srednje škole Tituš Brezovački. Iako su naši igrači dali sve od sebe, ovog puta je protivnička ekipa odigrala bolju utakmicu i postigla 39 koševa, dok su naši ubacili 24 koša.
 
Košarkašice naše škole igrale su protiv XIII. gimnazije. Naše igračice su sjajno započele utakmicu i bile u prednosti prvu četvrtinu, ali na kraju je igra završila rezultatom 33:23 za XIII. gimnaziju.
 
Odbojkašice naše škole su također igrale utakmicu prošle subote. Utakmicu su odigrale protiv Prirodoslovne škole V. Preloga. U toj vrlo dinamičnoj i neizvjesnoj utakmici djevojke Preloga su osvojile prvi set 25:17, ali su naše djevojke bolje odigrale drugi set i pobjedile 25:15. U trećem setu obje ekipe su odlično igrale, no naše djevojke su uspjele nadigrati Prelog i postići pobjedu rezultatom 16:14.
 
Čestitamo svim sportašicama i sportašima!
 
 [više]

Sportske vijesti - badminton

Autor: Dubravka Diel Samaržija, Josip Tenjer, 23. 11. 2023. 11:34

Danas su naši badmintonaši igrali nastavak županijskog natjecanja. Odigrali su mečeve protiv XV. i XIII. gimnazije te protiv Prirodoslovne škole Vladimir Prelog. U meču protiv prvaka Zagreba, XV. gimnazije, odigrali su 3:1, kao i u igri s drugoplasiranom školom, XIII. gimnazijom. Protiv brončanog Preloga igra je završila rezultatom 3:2 i tako su ovogodišnje natjecanje naši učenici završili na odličnom 4. mjestu.

Čestitke svim učenicima na pokazanoj igri.

 [više]

Sportske vijesti - badminton

Autor: Dubravka Diel Samaržija, Josip Tenjer, 21. 11. 2023. 09:18

20. studenog 2023. godine održano je županijsko natjecanje u badmintonu. Učenici naše škole nastupili su i u konkurenciji djevojaka i mladića.
Djevojke su pobijedile Klasičnu i IV. gimnaziju i izgubile u 1/4 finala od XIII. gimnazije.
Mladići su pobijedili VII. i III. gimnaziju i plasirali se u polufinale Županijskog natjecanja, gdje ih u četvrtak očekuje sraz sa Prelogom, XIII. i XV. gimnazijom.
Čestitke djevojkama i sretno mladićima u nadolazećim mečevima!
 [više]

Međunarodno natjecanje u poznavanju latinskog jezika i rimske kulture

Autor: Sonja Lušić Radošević, 20. 11. 2023. 15:05

Po prvi puta u povijesti naše škole, u petak 17. studenog 2023. godine proveli smo međunarodno natjecanje u poznavanju latinskoga jezika i rimske kulture: Euroclassica latina (ECCL) koje se provodi istovremeno u svim zemljama Europske unije. Riječ je o diplomama uvrštenima u europski okvir poznavanja klasičnih jezika. Učenici u vremenskom periodu od 40 minuta polažu test koji se sastoji od originalnog teksta na latinskom jeziku i pitanja za razumijevanje teksta, gramatike i civilizacijskih sadržaja. Svi testovi su višejezični te se provjerava znanje prvog stupnja latinskog jezika (razina Vestibulum).
Diploma prvog stupnja vrijedit će učenicima ukoliko požele studirati fakultete koji traže poznavanje latinskog jezika u nekoj od zemalja članica Europske unije. 
 
Na natjecanju u našoj školi pod mentorstvom prof. Bratulić sudjelovalo je 14 učenika drugih razreda, od kojih je četvero osvojilo brončane medalje! Čestitamo svim učenicima koji su sudjelovali!
 
 [više]

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Autor: Vladimir Begović, 20. 11. 2023. 10:13

Povodom 32. godišnjice pada grada Vukovara obilježili smo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.
Prigodno je izrađen plakat „Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine“, na kojem su izdvojeni ključni događaji koji su se odvijali u Vukovaru od kolovoza do studenoga 1991. Plakat sadrži tekstove o Vukovaru, o Vodotornju, simbolu hrvatskog zajedništva te o Siniši Glavaševiću, novinaru koji nam je ostavio bogate Priče iz Vukovara. Školski zbor i komorni sastav IX. gimnazije izveli su prigodne pjesme te su dvije učenice pročitale Priču o ljubavi Siniše Glavaševića.
Nakon nastave učenici su u pratnji profesora Begovića zapalili lampaše duž Ulice grada Vukovara u Zagrebu.
 
 [više]

Izložba straničnika povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica

Autor: Kristina Sarić, Mateja Mačešić, 20. 11. 2023. 10:07

Navratite do knjižnice i pogledajte malu izložbu straničnika nastalih u listopadu povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica. Straničnike su izradili učenici prof. Kristine Sarić u sklopu likovne umjetnosti te je ovogodišnja tema bila "Školska knjižnica: moje sretno mjesto gdje kreativnost i mašta cvjetaju."

 [više]

Obuka prve pomoći u Novom Vinodolskom

Autor: Josip Tenjer, 15. 11. 2023. 16:57

Dvanaestero naših učenika je od 13. do 15. studenog sudjelovalo na drugom stupnju obuke prve pomoći u Novom Vinodolskom koju je organizirao i proveo Hrvatski Crveni križ. Unutar bogatog programa učenici su naučili kako postupati s ozlijeđenim osobama, sanirati tjelesne ozljede, pružiti psihološku potporu te se općenito snalaziti u situacijama kada je to osobi najpotrebnije. Isto tako, obuka je bila i priprema za natjecanje iz prve pomoći koje će se održati u ožujku do kojeg će naši učenici još usavršiti znanja usvojena na obuci.

 [više]

Sportske vijesti - košarka, odbojka i futsal

Autor: Josip Tenjer, Dubravka Diel Samaržija, 13. 11. 2023. 14:27

Za učenike naše škole ovo je bila još jedna sportska subota. Odigrale su se utakmice u košarci, futsalu i odbojci.

Odbojkaški tim u konkurenciji mladića igrao je utakmicu protiv Gornjogradske gimnazije. Ovoga puta je Gornjogradska bolje odigrala te pobijedila naš tim rezultatima 25:16, 25:19. No, moramo reći kako su i naši učenici pokazali dobru igru.

Košarkašice su odigrale još jednu utakmicu u skupini, također protiv Gornjogradske gimnazije. Cijelu utakmicu rezultat je bio izjednačen, no na kraju je Gornjogradska odnijela pobjedu rezultatom 21:16.

Odbojkašice naše škole su u subotu igrale protiv Prehrambene srednje škole. Prvi set je bio vrlo dinamičan i neizvjestan, ali je na kraju završio rezultatom 26:24 u korist IX. gimnazije. Drugi set je ipak bio nešto lakši te su naše učenice postigle 25 poena dok je Prehrambena postigla 11 poena. Tako je naša škola zabilježila pobjedu sa 2:0 u setovima.

Ove subote je igrao i futsal tim. Naši mladići su igrali protiv Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju koja je pokazala vrlo kvalitetnu igru. Našim dečkima falilo je malo uigranosti, pogotovo jer im je ovo bila prva utakmica na natjecanju ove školske godine. Ipak, utakmica je završila izjednačenim rezultatom.

Čestitamo svim učenicima i veselimo se narednim utakmicama!

 [više]

Kinetičke skulpture u sklopu projekta Oblikovanje prostora u vremenu

Autor: Kristina Sarić, 10. 11. 2023. 11:27

Već 3 godine zaredom naši učenici sudjeluju u kreativnim radionicama u ateljeu slikarice Nine Iris Bešlić.
U sklopu projekta Oblikovanje prostora u vremenu, ove su godine izrađivali kinetičke skulpture.
Teoretsko znanje iz fizike, optike, geometrije i likovne umjetnosti pretočeno je u ovih 6 kreativnih skulptura.
Izvrsno odrađen zadatak i zanimljiva izložba!
 
Pogledajte i video!
 
 [više]

Sportske vijesti - odbojka i futsal

Autor: Dubravka Diel Samaržija, Josip Tenjer, 9. 11. 2023. 15:46

8.11. u našoj školi održane su prijateljske utakmice u ženskoj odbojci i futsalu za mladiće protiv II. ekonomske škole. Utakmice su dobro došle kao pripreme za predstojeća županijska natjecanja, te su odigrane u fair play duhu.

 [više]

Sportske vijesti - košarka i rukomet

Autor: Dubravka Diel Samaržija, Josip Tenjer, 9. 11. 2023. 11:53

U subotu, 4. studenog 2023. godine naša škola je odigrala košarkašku i rukometne utakmice u konkurenciji mladića te košarkašku utakmicu u konkurenciji djevojaka. Košarkaši su odigrali odličnu utakmicu protiv Geodetske škole i cijelu igru rezultat je bio izjednačen, no u zadnjoj četvrtini Geodetska škola je ipak uspjela zabiti koji koš više i završila utakmicu rezultatom 34:27 u svoju korist. Košarkašice su odmjerile snage sa Prirodoslovnom škola V. Preloga. Kao i u slučaju naših košarkaša, cijela utakmica je bila neizvjesna i na kraju je rezultat prevagnuo na stranu Preloga sa rezultatom 32:26.
Rukometna sekcija IX. gimnazije je toga dana odigrala 2 utakmice na terenima srednje škole Jelkovec. Prvu utakmicu odigrali su protiv ekipe XV. gimnazije. Početak utakmice nije krenuo najbolje, ali kako je igra tekla, naši dečki su igrali sve bolje i bolje te ostvarili pobjedu sa rezultatom 16:15. Nakon kratkog odmora igrali su iduću utakmicu protiv ŠZMS Vinogradska. Naši učenici su prvo poluvrijeme završili nepovoljnim rezultatom, no u drugom poluvremenu uspjeli su izvući snage i preuzeti vodstvo. Po završetku utakmice semafor je pokazivao rezultat 21:19 za IX. gimnaziju i tako su našini igrači ostvarili i drugu pobjedu toga dana.
Čestitke svim učenicima i veselimo se nadolazećim utakmicama.
 
 [više]

Sportske vijesti - kros

Autor: Dubravka Diel Samaržija, 26. 10. 2023. 11:57

Na Prvenstvu Zagreba srednjih škola u krosu, održanom 25.10. na Bundeku, ekipa djevojaka osvojila je 16. mjesto od 38 ekipa, a mladići su osvojili 24. mjesto od 43 ekipe, odnosno škole.

Čestitamo!

 [više]

Međurazredna nogometna utakmica

Autor: Josip Tenjer, 26. 10. 2023. 09:13

U utorak, 24. listopada 2023. godine na igralištu naše škole odigrane su finalne utakmice još jednog uzbudljivog međurazrednog nogometnog natjecanja. Za prvo mjesto borili su se 3.b, 3.c i 4.e razred. Po završetku triju utakmica prema bodovnoj listi na trećem mjestu su završili učenici 4.e razreda. Drugo mjesto su zauzeli učenici 2.b razreda sa ostvarenom jednom pobjedom, a 3.c razred je toga dana uspio odnijeti pobjede u obje utakmice i tako s najviše osvojenih bodova zasluženo stao na prvo mjesto.

Čestitke svim razredima na interesantnim i vrlo dinamičnim utakmicama te prije svega na poštenoj igri na čemu je temeljeno cijelo natjecanje.

 [više]

Nedjelja na Sljemenu

Autor: Dubravka Diel Samaržija, Josip Tenjer, 24. 10. 2023. 08:38

Toplu i sunčanu jesensku nedjelju (22.10.2023.) su učenici i učenice IX. gimnazije proveli pješačeći od Šestina do vrha Medvednice u sklopu izvanškolske aktivnosti.

Uspon je trajao oko 2 sata nakon čega su se na vrhu odmorili te okrijepili kavom i toplim štruklama. Neki su se uspeli i na OIV toranj Sljeme gdje su uz panoramski pogled na grad i svirku tamburaša odigrali partiju "Čovječe ne ljuti se". Povratak je dio učenika obavio spustom do Gračana žičarom, dio busom do Šestina, a oni najhrabriji su se uputili pješice.

Tako su učenici dan proveli tjelesno aktivni šetajući prirodom na svježem zraku u društvu prijatelja iz škole.

 [više]

Prvenstvo Grada Zagreba u šahu, 2. dio

Autor: Dubravka Diel Samaržija, 24. 10. 2023. 08:36

Nastavno na prošlu subotu, učenici i učenice IX. gimnazije su 21.10. u V. gimnaziji odigrali preostala tri kola Prvenstva Grada Zagreba u šahu. U konačnom poretku mladići su se našli na 13. mjestu od ukupno 22 ekipe dok su se djevojke našle na 5. mjestu od ukupno 8 ekipa.

Nadamo se kako iduće godine neće doći do preklapanja više natjecanja u šahu i time odsustva šah majstora sa školskog natjecanja.

Čestitke svim ekipama na sjajnoj igri!

 [više]

Sportske vijesti - odbojka

Autor: Josip Tenjer, 24. 10. 2023. 08:34

21. listopada 2023. godine muška odbojkaška ekipa je imala prvu utakmicu ove školske godine. Utakmicu su igrali protiv I. tehničke škole Tesla, no nažalost zbog nedovoljnog broja igrača utakmica se nije odigrala te je IX. gimnazija zabilježila svoju prvu pobjedu. Mladići su ipak odigrali utakmicu sa smanjenim brojem igrača koja je bila prijateljskog karaktera i poslužila kao odličan trening.

Veselimo se idućoj utakmici.

 [više]

Umjetna inteligencija - osnove i pristupi

Autor: Sonja Lušić Radošević, 18. 10. 2023. 16:59

Od 7. do 22. listopada obilježava se Europski tjedan programiranja. Riječ je o društvenoj inicijativi čiji je cilj na zabavan i angažirajući način svima približiti programiranje i digitalnu pismenost.

Dana 20. listopada 2023. u 14.00 u našoj školi (učionica 114) će se održati radionica Umjetna inteligencija - osnove i pristupi. Radionicu će održati Domagoj Tuličić, predavač s Veleučilišta suvremenih informacijskih tehnologija – VSITE - www.vsite.hr.

 [više]

Sportske vijesti - plivanje

Autor: Josip Tenjer, 18. 10. 2023. 15:58

18. listopada 2023. godine učenice i učenici IX. gimnazije su nastupili na županijskom natjecanju u plivanju koje se održalo na bazenu Utrine. Školu su predstavljale četiri učenice i tri učenika među kojima su najznačajnije rezultate postigli Mara Škerlj osvojivši 6. mjesto u disciplini leptir i Sara Marković sa osvojenim 5. mjestom u disciplini leđno. Mladići su u ukupnom poretku završili na 24., a djevojke na 10. mjestu.

Čestitamo učenicima i učenicama!

 [više]

Književna tribina GASimo stigme: pjesnici su čuđenje u školama

Autor: Maja Meczner, 17. 10. 2023. 16:03

U ponedjeljak 16. 10. 2023. u učionici 113 naše škole održana je prva književna tribina pod naslovom GASimo stigme: pjesnici su čuđenje u školama.  

Gošća tribine bila je mlada pjesnikinja Lara Mitraković. Lara je podrijetlom s otoka Visa, iz Komiže, a u Zagreb dolazi 2011. godine. U Zagrebu Lara završava studij Kroatistike i Sociologije te izdaje dvije samostalne zbirke pjesama – Brojanje pogrešaka i Dva puta za jug.  

Laru je u učionici dočekalo više od 70 ljudi – većinom učenika naše škole, zatim ravnateljica, profesori i knjižničarka. Tribinu je vodila profesorica Maja Meczner.  

Lara je tijekom jednog školskog sata odgovara na niz pitanja vezana uz poeziju i umjetnike, ali i na pitanja o sebi, svojim emocijama, unutrašnjim borbama. Tribinu je započela s nekoliko rečenica o sebi, rečenica u kojima je pokazala učenicima da umjetnici nisu „neka tamo bića“, već da i ona, poput svih, radi, izlazi, voli, pati i živi jedan sasvim uobičajen, a opet poseban, život. Baš poput svakoga!  

Okupljenima je govorila o svojoj ljubavi prema poeziji koja se rodila još u 5. razredu kada se zaljubila u poeziju Arsena Dedića, kako je bila „neobičan lik“ u razredu jer je uvijek razumjela poeziju i kako je imala svega nekoliko prijatelja s kojima je gajila jednake interese u području književnosti, ali kako je i to dovoljno. Ohrabrila je učenike da osjete poeziju, a i pokazala im da razumijevanje polazi od tog osjećaja – nekome lakše, nekome teže.  

Zatim je učenicima pročitala dvije svoje pjesme Crvene hlačice i Majci umjesto unuka nakon čega su učenici izricali vlastiti doživljaj ili emociju koju su osjetili tijekom čitanja svake pjesme zasebno. Uspoređujući vlastitu emociju s emocijom autorice, učenici su uspjeli približiti se autorici.  

Zadnji blok pitanja odnosio se na namjenu umjetnosti. Ističući kako nisu sve umjetnosti svima lake za razumijevanje, Lara govori kako je njoj ples najteži oblik umjetnosti i kako se, zajedno sa svim našim manama, takvima trebamo prihvatiti. Također, Lara ističe kako je umjetnost pisana u isto vrijeme i za autora, ali i za čitatelja jer će svatko u umjetnost utkati nešto svoje, nešto posebno što i jest čar umjetnosti.  

Blokovi pitanja bili su isprekidani učeničkim pitanjima, za koje Lara kaže da su bila odlična i da odrasli ljudi tako nešto nikada ne bi pitali. Nizala su se pitanja od stvaralaštva do izdavanja zbirke pa smo tako saznali da je za izdavanje zbirke potrebno i nekoliko godina, da se pjesme nakon pisanja dorađuju, kako možda jedna od sto pjesama ispadne isprve dobra, kako ne postoje preintimne pjesme za Laru (jer uvijek može reći da pjesma ne govori o njoj), a i kako je kruška nekada samo kruška.  

Lara je tribinu zaokružila čitajući pjesmu Fakboji se ne ljube na rastanku čime je posebno pridobila mladu publiku koja je istaknula kako im je ova pjesma puno bliža i jasnija za razumijevanje.  

Hvala svim sudionicima prve književne tribine i nadamo se da se vidimo na sljedećoj!

 [više]

Dan kruha 2023.

Autor: Katarina Friščić, 17. 10. 2023. 15:08

Prvi pravi jesenski dan uljepšali su nam slasni kolači i peciva koje su za Dan kruha i Svjetski dan hrane pripremili naši dragi učenici i njihove obitelji!
Zahvljajujemo im na trudu i ljubavi! 

 [više]

Prvenstvo Grada Zagreba u šahu, 1. dio

Autor: Dubravka Diel Samaržija, 16. 10. 2023. 16:52

Učenice i učenici IX. gimnazije su u subotu, 14.10., u V. gimnaziji odigrali prva četiri kola Prvenstva Zagreba u šahu. Izvrsnim rezultatom pripremaju se za još tri kola koja će se održati 21.10.

Dodatne informacije o natjecanju dostupne su na sljedećim poveznicama:

https://skolski-sport-zg.hr/index.php?rubrika=sport&id=1048

https://skolski-sport-zg.hr/index.php?rubrika=sport&id=1049

Fotografija: Jani Kaasinen (Unsplash)

 [više]

Sportske vijesti - košarka

Autor: Josip Tenjer, 16. 10. 2023. 16:02

Učenice IX. gimnazije su 14.10.2023. godine odigrale prvu košarkašku utakmicu ove školske godine. Igrale su protiv Hotelijersko-turističke škole te su u vrlo dinamičnoj utakmici uspjele ostvariti pobjedu rezultatom 40:24.

Čestitamo djevojkama i veselimo se idućoj utakmici!

 [više]

XVII. konvoj “Da se nikad ne zaboravi”

Autor: Tvrtko Pleić, 16. 10. 2023. 15:02

Učenici 3. razreda zajedno s nastavnikom Tvrtko Pleićem 13. i 14. 10. 2023. posjetili su Tuzlu, Bratunac, Potočare i Srebrenicu kao dio XVII. konvoja “Da se nikad ne zaboravi”.

 [više]

Erasmus Day

Autor: Sonja Lušić Radošević, 13. 10. 2023. 17:28

Na Vijeću učenika, 13. listopada 2023. je obilježen Erasmus Day. Učenici su upoznati s poviješću i ciljevima Erasmusom te s dugom tradicjom Erasmusa u IX. gimnaziji.

 [više]

Pripremni posjet Portugalu u sklopu Erasmus+ projekta

Autor: Zlatko Tomšić, 13. 10. 2023. 11:07

Prof. Franić, Erasmus koordinatorica i prof. Tomšić, član Erasmus tima IX. gimnazije su od 2. do 6. listopada bili na pripremnom sastanku u Portugalskom gradu Anadia. Domaćin nam je bio Erasmus koordinator Alberto Cardoso, profesor engleskog jezika. S profesorom Cardosom smo proveli nekoliko dana tijekom kojih smo razmijenili iskustva, usporedili prednosti i mane naših obrazovnih sustava, predstavili ciljeve Erasmus planova naših škola te prošli kroz sve logističke detalje potrebne za organizaciju dvaju posjeta. Domaćini su nam predstavili i znamenitosti lijepog gradića Anadie u kojoj je smještena škola, Aveira sa svojim plažama koje gledaju na Atlantik te Coimbru koja je dom sveučilištu osnovanom u 13. stoljeću.

Početkom ožujka iduće godine prvi će na put naši učenici. Desetoro naših učenika će sedam dana biti gosti u Portugalu. Tjedan dana nakon toga ćemo uzvratiti gostoprimstvo našim novim prijateljima ovdje u Zagrebu. Učenici će i u Portugalu i u Zagrebu biti smješteni u obiteljima svojih vršnjaka. Očekujemo da ćemo proširiti vidike, naučiti nove stvari te dobiti inspiraciju za nove projekte koje ćemo u budućnost primijeniti i u našoj školi. Nadamo se naučiti puno o Portugalu i portugalskoj kulturi, te da će se prijateljstva između učenika i škola nastaviti dugo nakon ove dvije posjete.

 [više]

Sportske vijesti - košarka

Autor: Josip Tenjer, 9. 10. 2023. 10:16

U subotu, 7.10., počelo je županijsko natjecanje u košarci za mladiće. IX. gimnazija je odmah u početku dobila snažnog protivnika, Sportsku gimnaziju. U toj zahtjevnoj utakmici za našu školu ovaj vikend su nastupili Vito Matanović, Josip Moser, Filip Čolak, Borna Burek, Filip Vučković i Marko Stipić. Nakon što su obje škole pokazale odličnu igru, nakon 2 produžetka rezultatom 64 naspram 61 IX. gimnazija je uspjela ostvariti prvu pobjedu ovogodišnjeg natjecanja.

Čestitamo našim dečkima!

 [više]

Euroweek 2023.: veza između prošlosti i budućnosti

Autor: Sonja Pospišil, 6. 10. 2023. 15:55

Osam učenika IX. gimnazije u pratnji nastavnica Dubravke Diel Samaržije i Sonje Pospišil sudjelovalo je od 28.9. do 4.10.2023. u projektu Euroweek koji se ove godine održavao u gradu Empoli u Italiji. Osim Hrvatske i Italije sudjelovalo je još 19 država.

Učenici su svoju školu, grad i državu predstavili pjesmom i tradicionalnim plesovima u narodnim nošnjama. Naravno, predstavili smo se i odličnom hranom: orahnjačama, makovnjačama, štrudlama od jabuka i sira, salenjacima, domaćicama, napolitankama, zagrebačkim sirom, paškim sirom (hvala roditeljima), pršutom, pancetom, pečenicom (hvala Grupi Pivac).

Sudjelovali su u raznim aktivnostima, naučili kako postati restaurator, koja je uloga proizvodnje stakla na ovim prostorima te odlično i odlučno raspravljali o prednostima i manama vozila budućnosti. Posjetili su i Firenzu i Pisu... kosi toranj ipak nisu uspjeli ispraviti.

Zaključak je da se u Toskanu vraćamo prvom prilikom.

Pozdrav iz Pise

 [više]

Izložba učenice Ane Krišto iz 2.b

Autor: Kristina Sarić, 4. 10. 2023. 17:34

U utorak, 3. listopada, u školskoj je knjižnici postavljena već sedma po redu izložba u sklopu predstavljanja mladih umjetnika IX. gimnazije. Naša talentirana Ana Krišto, učenica 2.b razreda, predstavila se nizom izvrsnih portreta u tehnici akvarela kao i crteža olovkom.
Od nježnih ženskih lica kao i profila naboranog starca, sa zida knjižnice promatra nas i raskošan portret mačke.
Navratite do knjižnice i pogledajte cijelu izložbu!

 [više]

Misa - Zaziv Duha Svetoga 2023.

Autor: Ninoslav Šebestijan, 4. 10. 2023. 13:35

Dana 3. listopada 2023. u suradnji sa župom Sv. Josipa, IX. zagrebačka gimnazija je već tradicionalno organizirala misu za učenike i sve zaposlene prigodom nove školske godine (Zaziv Duha Svetoga). Misno slavlje, na koje su pozvani svi učenici, bivši učenici, roditelji, obitelji, prijatelji i zaposleni u IX. gimnaziji, na čelu sa ravnateljicom Sonjom Lušić Radošević, razveselilo je mnogobrojne prisutne.

Liturgijsko slavlje predvodio je župnik Damir Ocvirk, spomenuvši u pozdravljanju prisutnih, ali i u propovijedi: „Istina i obrazovanje su pravo, ali i dar te obveza svakoga koji nastoji raditi na boljitku društva koje se temelji na pravednosti, razvijajući se u etičkom smislu i spremajući se biti odgovoran građanin za svoje buduće zvanje i zanimanje.“

Misna čitanja i prinos simboličnih darova zahvalnosti za plodonosnu godinu zajedno sa učenicima moderirao je vjeroučitelj Ninoslav Šebestijan. Višestruko nagrađivan Zbor IX. gimnazije bio je zadužen za glazbeni dio, a za orguljama ga je vodio Nikola Sebastian Jambrošić, profesor glazbene umjetnosti, ujedno i vrstan orguljaš.

Tradicija stara preko 20 godina izvrstan je primjer prakse suradnje škole i župe te lokalne zajednice, spoj otvorenosti, čovjekoljublja i bogoljublja, sekularnog, ali i vjerskog karaktera. Vjerujemo da će se ona nastaviti još dugo, tim više jer smo škola čija je misija odgoj i obrazovanje zadovoljnih i uspješnih učenika, budućih odgovornih mladih ljudi spremih na izazove budućnosti i našeg društva.

 [više]

Sportske vijesti - atletika

Autor: Josip Tenjer, 4. 10. 2023. 10:14

U utorak, 3.10. održano je županijsko natjecanje u atletici za dječake. Ove godine nastupilo je 36 škola te je našu školu predstavljalo 12 učenika. Najviše bodova skupili su učenici u disciplini 800m, a najznačajniji rezultat je postigao Marko Radičević u bacanju kugle bacivši je 10,46 m što je 13. rezultat natjecanja. U ukupnom poretku IX. gimnazija je završila na 21. mjestu.

 [više]

Prigodno smo obilježili Europski dan jezika

Autor: Mirjana Franić, 3. 10. 2023. 18:06

Europski smo dan jezika, 26. rujna 2023. godine, obilježili pjesmom i čitanjem poezije pod velikim odmorom.

Program je započeo pjesmom „Pismo moja“ koje su otpjevale dvije učenice. Nakon pjesme uslijedilo je čitanje poezije na engleskom, njemačkom, hrvatskom, francuskom, latinskom i talijanskom, jezicima koji se uče u našoj gimnaziji. Željeli smo oživjeti pisanu riječ potaknuti učenike na čitanje. Program je završio dvjema pjesmama na talijanskom („Volare“) i francuskom jeziku („Dernière danse“). Uređen je i prigodni pano.

Učenici, nastavnici i djelatnici IX. gimnazije nagradili su velikim pljeskom trud učenika i nastavnika koji su sudjelovali u organizaciji i provedbi ove manifestacije.

 [više]

Sportske vijesti - atletika

Autor: Josip Tenjer, 3. 10. 2023. 17:48

28.9.2023. godine učenice IX. gimnazije nastupile su na županijskom natjecanju u atletici na kojem su sudjelovale 33 škole. Naša škola se smjestila na 14. mjestu ukupnog poretka a najznačajniji rezultat je postigla Iva Jović preskočivši 5,04 metara i osvojila 2. mjesto. Čestitamo djevojkama na odličnom nastupu!

 [više]

Ovogodišnja dobrotvorna utrka Terry Fox Run

Autor: Josip Tenjer, Dubravka Diel Samaržija, 2. 10. 2023. 10:10

24. izdanje Terry Fox Run humanitarne utrke održalo se na Jarunu u nedjelju, 1. listopada 2023. godine. To je utrka u kojoj sudionici poklanjaju svoje pretrčane kilometre zakladi Terry Fox Run koja se bavi istraživanjem raka, i to u spomen Terryju Foxu koji je sinonim za ustrajnost. Slogan ovogodišnjeg izdanja je "Trčao si za nas, a sada mi trčimo za tebe“. Cijela akcija dobila je potporu i od IX. gimnazije te je utrku otrčalo 50 učenica i učenika.

 [više]

Turnir u graničaru u sklopu Europskog tjedna sporta

Autor: Dubravka Diel Samaržija, Josip Tenjer, 30. 9. 2023. 10:08

Ovogodišnji Europski tjedan sporta održao se od 23. do 30. rujna 2023. godine, a u okviru njega obilježio se i Školski dan te je povodom toga 29. rujna na Europskom trgu održan turnir u graničaru u mješovitoj konkurenciji.

Na natjecanju su nastupile 4 ekipe među kojima je bila i IX. gimnazija. Naše učenice i učenici su u prvoj utakmici igrali protiv XI. gimnazije i ostvarili pobjedu 2:1, dok su u finalu odigrali sjajnu utakmicu protiv II. ekonomske škole koja je nažalost ovoga puta pokazala bolju igru i pobijedila rezultatom 2:0.

Čestitamo našim učenicama i učenicima na srebrnoj medalji, ali i svim ostalim sudionicima turnira.

 [više]

Na Jarunu održana 3. Biciklijada osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba

Autor: Dubravka Diel Samaržija, 22. 9. 2023. 16:03

U četvrtak, 21. rujna 37 učenika prvih, drugih i trećih razreda sudjelovalo je na 3. po redu Biciklijadi osnovnih i srednjih škola grada Zagreba na Jarunu, i to uz pratnju profesora Katarine Friščić, Zlatka Tomšića, Josipa Tenjera i Dubravke Diel Samaržije.

Školski sportski savez Grada Zagreba je biciklijadom u okviru projekta "Biciklom u školu" obilježio Europski tjedan mobilnosti koji se ove godine provodi pod motom "Krećimo se kvalitetnije – štedimo energiju".

 

 [više]

Održana je 3. Međunarodna ljetna škola latinskoga jezika i kulture

Autor: Mateja Mačešić, 31. 8. 2023. 14:31

Treća Međunarodna ljetna škola latinskoga jezika i kulture održala se od 17. do 30. srpnja 2023. godine u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku. U sklopu ovogodišnjeg programa nastavnica latinskoga jezika mag. educ. philol. et hist. Anabela Bratulić održala je dvodnevnu radionicu Latinske izreke u glini. Prvog dana radionice održano je predavanje o latinskim izrekama na kojemu su učenici aktivno sudjelovali te kroz igru provjerili usvojeno znanje. Idućeg dana nastavnica je polaznike upoznala s tehnikama obrade gline, te su potom učenici samostalno izradili glinene posudice za nakit ili pločice u koje su utisnuli odabrane latinske izreke.

Ljetna škola latinskoga jezika i kulture projekt je Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca. Kroz dva tjedna intenzivnoga učenja latinskoga jezika polaznici svakodnevno usvajaju vokabular i jednostavnu frazeologiju i trude se govoriti latinski kako bi kasnije bez poteškoća mogli pristupiti izvornim latinskim tekstovima. Pored toga, naglasak je stavljen i na hrvatsku latinističku baštinu i kulturu koja je temeljna sastavnica hrvatskoga identiteta. 

Više o Ljetnoj školi latinskog jezika možete pročitati na službenoj stranici https://skolalatinskog.eu/ ili na Facebook profilu.

 [više]

Zadnji dan nastave obilježen Svjetskim danom glazbe i ekologijom

Autor: Katarina Friščić, Nikola Sebastian Jambrošić, 3. 7. 2023. 12:17

Zadnji dan nastave obilježili smo glazbom i proslavili Svjetski dan glazbe s našim zborom i završnom svečanosti našeg projekta RAZMISLI prije nego što kupiš, RAZMISLI prije nego što baciš!
 
Svjetski dan glazbe jedinstvena je prigoda koja nas podsjeća na moć i duboko ukorijenjeni utjecaj glazbe u našem postojanju. Slavimo sve izvanredne glazbenike koji su kroz povijest prenosili svoje darove i stvarali naslijeđe koje i danas odzvanja. Slavimo i sve one mlade talente koji tek otkrivaju svoj glazbeni put, hrabro se izražavajući i stvarajući novo glazbeno iskustvo za generacije koje dolaze. Tim su povodom zbor i komorni sastav IX. gimnazije pripremili glazbene poslastice koje su izveli na priredbi uoči Svjetskog dana glazbe, dok su učenici na satovima glazbene umjetnosti izradili playliste različitih žanrova glazbe koja je odzvanjala školom pod školskim odmorima.
 
Projekt RAZMISLI prije nego što kupiš, RAZMISLI prije nego što baciš financiran je od Ministarstva znanosti i obrazovanja s ciljem razvijanja svijesti i motivacije za smanjenje stvaranja otpada, reciklažu i ponovnu uporabu korištenog - edukacijama, radionicama, uključivanjem u pojedine aktivnosti kreativnog stvaralaštva i upoznavanjem sa stvarnim okruženjem recikliranog imanja.
Projekt se provodio tijekom ove školske godine, a direktni korisnici projekta su bili svi učenici naše škole. Cilj projekta bio je motivirati učenike na smanjenje stvaranja otpada i potaknuti ih na preuzimanje društvene odgovornosti za održivost okoliša kako bi se promicalo ekološki prihvatljivo ponašanje izvan stereotipnih predodžbi o odlaganju otpada.
 
Dodatne fotografije pogledajte pod više.
 [više]

Budi svoj – živi zdravo!

Autor: Ivona Miklošić, 20. 6. 2023. 19:57

Ivona Miklošić Car, koordinatorica projekta "Budi svoj - živi zdravo" predstavila je učenicima i nastavnicima škole rezultate projekta.

 [više]

Otvoren je prvi MUZZA interpretacijski centar za popularizaciju znanosti i STEM-a u Hrvatskoj

Autor: Nikola Sebastian Jambrošić, 20. 6. 2023. 12:25

U petak 16.6.2023. na zagrebačkim Vrbanima (Palinovečka 19 E), otvoren je prvi Muzza interpretacijski centar za popularizaciju znanosti i STEM-a u Hrvatskoj. Ovaj centar pruža djeci i mladima jedinstvenu priliku da besplatno uživaju u uzbudljivom spoju znanosti, edukacije i zabave.
Osim inspirativnog govora voditeljice MIC-a, poseban događaj bila je izvedba Komornog sastava 9. gimnazije.
Mladi talentirani glazbenici iz IX. gimnazije pod vodstvom prof. Jambrošića oduševili su prisutne svojom izvedbom skladbi iz serije “Big Bang Theory“ (Teorija velikog praska) čime su u poseban fokus stavili važnost umjetnosti i kreativnosti u sklopu STEM područja.

Dodatne fotografije pogledajte pod više.

 [više]

Učenici reciklirali plastične vrećice

Autor: Katarina Friščić, 20. 6. 2023. 10:44

Volonterski klub i Biolozi u praksi opet u akciji!
Zamolili smo članove naše zajednice da se uključe u naš projekt i donesu nam stare plastične vrećice koje više ne žele koristiti, a gospođa Mateja iz Udruge ZMAG održala je u našoj školi dvije radionice o recikliranju i ponovnoj upotrebi plastike.
Stare plastične vrećice smo ponovno upotrijebili i iz njih napravili izdržljive šarene torbice i novčanike.
Aktivnost je organizirana u sklopu projekta RAZMISLI prije nego što kupiš, RAZMISLI prije nego što baciš!, koji financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Dodatne fotografije pogledajte pod više.

 [više]

Sportske aktivnosti u sklopu projekta "Budi svoj - živi zdravo!"

Autor: Dubravka Diel Samaržija, Josip Tenjer, 16. 6. 2023. 12:25

U sklopu projekta "Budi svoj - živi zdravo!" učenice i učenici IX. gimnazije, s ciljem razvoja zdravih životnih navika prehrane i kretanja, odradili su kružni trening sa opterećenjem te su učili kako hodati pomoću nordijskih štapova. Također su učili o dodatnim dobrobitima te sve popularnije aktivnosti naspram hodanja bez štapova.

 [više]

Naši astronomi gostovali u radijskoj emisiji "Ono nešto" Radija Sljeme

Autor: Zlatko Tomšić, 15. 6. 2023. 19:00

U emisiji "Ono nešto" na Radio Sljemenu predstavili smo našu školu, astronomsku grupu i projekt imenovanja Kosjenke i Regoča. Imali smo veliku čast da je u emisiji gostovao i prof. Željko Ivezić, profesor astronomije na Sveučilištu Washington u Seattleu. Trenutno je vođa projekta gradnje opservatorija Vera Rubin u Čileu koji će dati najpotpuniju sliku neba ikad napravljenu. Promatrat će nebeske objekte od asteroida u našem susjedstvu u Sunčevom sustavu do galaksija udaljenih stotine milijuna svjetlosnih godina.

 [više]

Kreativom do reciklaže

Autor: Katarina Friščić, 15. 6. 2023. 15:28

Učenici Kreativne radionice izrađivali su naljepnice za nove kante za recikliranje, i to u sklopu projekta RAZMISLI prije nego što kupiš, RAZMISLI prije nego što baciš! koji financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Dodatne fotografije pogledajte pod više.

 [više]

Naš maturant dobitnik nagrade Oskar znanja

Autor: Mateja Mačešić, Mirjana Franić, 13. 6. 2023. 17:32

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske zajednice županija, 13. lipnja 2023. godine održala se svečana dodjela nagrade Oskar znanja koja se dodjeljuje pobjednicima državnih i međunarodnih natjecanja u znanju, glazbi i plesu.
 
Jedan od dobitnika ove najprestižnije nagrade za vrhunski uspjeh je i naš maturant Ivan Ciglenečki koji je na ovogodišnjem državnom natjecanju iz francuskog jezika osvojio 1. mjesto pod mentorstvom profesorice Mirjane Franić.
 
Dodjela se održala u Kongresnoj dvorani na Zagrebačkom velesajmu te se ove godine dodijelila 19. put, dok su skulpturu nagrade izradili učenici i učitelji Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec.
 
Od srca čestitamo našem Ivanu i njegovoj mentorici!
 
Video s dodjele dostupan je na sljedećoj poveznici: 
 
 [više]

Prema našem prijedlogu, od jučer jedna zvijezda nosi ime Kosjenka, a jedan egzoplanet Regoč! Ponosni!

Autor: Sonja Lušić Radošević, Zlatko Tomšić, 8. 6. 2023. 12:56

Međunarodna astronomska unija (IAU) je na  globalnom natjecanju "Imenuj egzosvijet 2022" odabrala dvadeset parova imena za dvadeset sustava egzoplaneta i njihovih matičnih zvijezda.

Jedan od odabranih prijedloga dolazi iz Hrvatske, a na prijedlog učenika astronomske grupe IX. gimnazije u Zagrebu, pod mentorstvom nastavnika fizike Zlatka Tomšića. Ponosni smo da od jučer jedna zvijezda nosi ime Kosjenka, a jedan egzoplanet Regoč.

 [više]

Projektni likovni radovi učenika trećih razreda

Autor: Kristina Sarić, 7. 6. 2023. 14:56

Pogledajte odlične radove naših učenika trećih razreda izrađenih u likovnim stilovima impresionizma, pop i op arta, dadaizma, fovizma, neoplasticizma, baroka, secesije, futurizma, nadrealizma i bidermajera. 

Slike su u boljoj rezoluciji dostupne na sljedećim poveznicama:

Facebook 

Instagram objava 1

Instagram objava 2

 [više]

Glazbeno smo obilježili Dan Republike Italije

Autor: Katarina Gospodnetić Pavković, Nikola Sebastian Jambrošić, 1. 6. 2023. 19:15

Kratkim concertinom talijanskih pjesama obilježili smo Dan Republike Italije.
Pjesme su izvodile učenice fakultativne nastave Komorne glazbe uz gitaru talijanskog lektora Mattie Granata, a pripremali su ih profesorica talijanskog jezika Katarina Gospodnetić Pavković i profesor glazbene umjetnosti Nikola Sebastian Jambrošić.

 

 [više]

Rafting sa Savi

Autor: Dubravka Diel Samaržija, Josip Tenjer, 31. 5. 2023. 15:37

U subotu, 27.5., 38 učenica i učenika IX. gimnazije sudjelovalo je na izvannastavnoj aktivnosti "Rafting na Savi" i tako doživjelo Zagreb iz druge perspektive. Po završetku veslanja i zanimljivog spusta uslijedio je ručak i druženje te su tako učenici proveli sjajan dan na otvorenom i naučili nešto novo.

Veselimo se ponovnom dolasku i suradnji s Kajak kanu klubom Zagreb.

 

 [više]

Dan zagrebačkih maturanata

Autor: Sonja Lušić Radošević, 26. 5. 2023. 16:20

U petak, 26.5.2023. na tradicionalnoj proslavi posljednjeg dana nastave za učenike završnih razreda zagrebačkih srednjih škola, poznatoj pod nazivom Dan zagrebačkih maturanata, naših pet maturalnih razreda proveli su zajedno na Bundeku! 

U blizini su bile i njihove razrednice i razrednici, kao i ravnateljica. 

 
 [više]

Književni susret s Rosie Kugli

Autor: Mateja Mačešić, 26. 5. 2023. 10:19

U četvrtak, 25.5., u Centru za kulturu Trešnjevka u sklopu projekta Književni karusel održan je književni susret s autoricom Rosie Kugli.
Autorica je predstavila knjigu „Izgubljena generacija“ u kojoj, na sebi svojstven način i kroz prizmu troje mladih likova, oslikava vrijeme prvog zagrebačkog potresa i pandemije koronavirusa.
Osim spomenutog romana, na susretu je bilo riječi o problemima mladih o kojima autorica piše te su učenici imali priliku porazgovarati o temama s kojima bi se voljeli češće susretati u književnosti. 

Susretu je prisustvovalo nekoliko učenika 1.b i 1.c razreda u pratnji školske knjižničarke Mateje Mačešić.

 [više]

Sportske vijesti - odbojka na pijesku

Autor: Dubravka Diel Samaržija, 26. 5. 2023. 08:50

24.5. učenice i učenici IX. gimnazije nastupili su na Županijskom natjecanju u odbojci na pijesku.

Unatoč kišnom vremenu, rezultati su bili odllični: mladići Vučković, Ivić i Pantlik izgubili su od ekipe Ruđera koja je osvojila 2. mjesto, a djevojke Marić, Brnadić, Medić i Butina su nakon 2 sjajne pobjede protiv Upravne i Veterinarske škole, izvrsnom igrom u četvrtfinalu u 3. kolu izgubile od I. gimnazije.

Ovim natjecanjem zatvorili smo natjecanja u ovoj školskoj godini. Hvala svima na trudu i zalaganju. Sportski pozdrav do slijedeće godine!

 [više]

Priznanje IX. gimnazije za pjevanje u školskom zboru

Autor: Nikola Sebastian Jambrošić, 25. 5. 2023. 19:31

Naše maturantice svečano su primile Priznanje IX. gimnazije za kontinuirano i predano pjevanje u školskom zboru. Tim povodom održan je i prigodni koncert kojim se zbor oprostio od maturantica i pozvao ih da se pridruže i narednih godina kao alumni članovi.

 [više]

Likovna izložba naših učenika

Autor: Krisja Štulić, 25. 5. 2023. 12:06

Na prvom katu naše škole postavljena je likovna izložba učenika generacije 2022./2023. pod vodstvom profesorice Krisje Štulić.
Našim maturantima želimo puno sreće i uspjeha u nastavku školovanja i da nastave razvijati svoju kreativnost, a onim mlađima još mnoštvo ovakvih izložbi.
 
 
 
Dodatne fotografije pogledajte pod više.
 [više]

Sportske vijesti - veslanje

Autor: Josip Tenjer, 25. 5. 2023. 11:59

U subotu, 20.5., učenici IX. gimnazije nastupili su na županijskom natjecanju u veslanju. Učenice i učenici konkurirali su u kategorijama mladića i mješovito. Mladići su veslali u sastavu Trebotić, Oreščak, Omerza i Biščan sa Tužinski na kormilu te zauzeli 4. mjesto sa vremenom 2:03,90. U mješovitom sastavu su veslali Omerza, Oreščak, Marendić i Tužinski sa Biščanom kao kormilarom. Utrku su završili sa vremenom 2:05,24 te je to bilo 7. vrijeme u utrci.

Čestitke svima na trudu i odličnim utrkama.

 

 [više]

Obavijest o povratu udžbenika za maturante

Autor: Mateja Mačešić, 24. 5. 2023. 11:47

U četvrtak, 25.5. održat će se povrat udžbenika za maturante u prostoru knjižnice.

Maturanti vraćaju sve udžbenike osim onih koji su im potrebni za polaganje mature, ali ih vraćaju nakon provedbe ispita zaključno sa 28.6.

Termin povrata je u dogovoru s razrednikom/com i knjižničarkom.

 

NAPOMENA:

Ne vraćaju se radne bilježnice i radni udžbenici (udžbenici svih stranih jezika)!

 

Popis udžbenika za povrat:

 [više]

Učenici posjetili reciklirano imanje ZMAG u Vukomeriću

Autor: Sonja Pospišil, Marija Repulec Glogović, Katarina Friščić, 23. 5. 2023. 14:22

U četvrtak, 18.5.2023. posjetili smo imanje ZMAG u Vukomeriću i uživali u predivnoj prirodi, educirali se o suživotu s prirodom i ekološkim načinom života.
Učenici su aktivno sudjelovali u vrtlarskim radionicama, pljevili su korov, izradili potpornje za biljke penjačice, iz tetrapaka izradili prigodne novčanike, a na kraju su bili i nagrađeni finom domaćom užinom.
Najviše su im se svidjele ekstra mirisne i ukusne domaće starinske sorte jabuka.
Aktivnost je organizirana u sklopu projekta RAZMISLI prije nego što kupiš, RAZMISLI prije nego što baciš!, koji financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.
U pratnji učenika bile su profesorice Sonja Pospišil, voditeljica fakultativne nastave iz Biologije u praksi, Katarina Friščić, voditeljica Volonterskog kluba IX. gimnazije i Marija Republec Glogović, voditeljica projekta.
 
 
 
Dodatne fotografije pogledajte pod više.
 [više]

Provedena završna razina projekta Mreža čitanja

Autor: Mateja Mačešić, 17. 5. 2023. 15:10

U petak, 12.5.2023. održala se državna, ujedno i posljednja razina natjecanja u znanju u sklopu projekta Mreža čitanja.
 
Ove smo godine čitali tri knjige sasvim različitih žanrova počevši od dirljivog romana „Živjeti“ naše mlade autorice Jelene Kastaneti. Zatim smo zavirili u fantastični svijet Grishaverse serijala kroz roman „Šest vrana“ Leigh Bardugo da bismo završili napetim kriminalističkim romanom „Voštani princ“ splitskog autora Mire Morovića.
 
U projekt se uključilo 10 učenika naše škole, a na državnu se razinu plasiralo 7 učenika. Patricija Čolić, Sara Suhić i Mia Zubac iz 2.a, Dorotea Strugar i Aneta Šušnjara iz 2.b te Maša Čop i Kristijan Kovačević iz 4.e uspješno su riješili kviz znanja na državnoj razini i na tome im čestitamo.
 
U sklopu projekta 17.5. održao se i virtualni književni susret s Jelenom Kastaneti i Mirom Morovićem tijekom kojeg su autori odgovorili na brojna pitanja znatiželjnih učenika i njihovih mentora, ali i iskazali zahvale za uključenost u projekt.
 
Sva navedena djela dostupna su za posudbu u školskoj knjižnici uz tople preporuke sudionika i školske knjižničarke.

  

 [više]

Dan otvorenih vrata IX. gimnazije 2023.

Autor: Mateja Mačešić, 17. 5. 2023. 12:38

U utorak, 16.5.2023., od 18 do 20 sati održan je Dan otvorenih vrata IX. gimnazije tijekom kojeg su zainteresirani osmaši i njihovi roditelji mogli iz prve ruke saznati sve što ih zanima o programima i aktivnostima u našoj školi. Na postavljenim štandovima i u učionicama profesori su predstavljali zanimljivosti i aktivnosti koje provode na redovnoj i fakultativnoj nastavi te su posjetioci imali priliku porazgovarati s djelatnicima i učenicima škole. Cijela je atmosfera dodatno uveličana glazbenim izvedbama naših učenika.

Zahvaljujemo svima na iskazanom interesu.

Pod više pogledajte dodatne fotografije.

 [više]

Kvalitetom do novog programa! Pridružite nam se!

Autor: Sonja Lušić Radošević, 15. 5. 2023. 14:54

Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja o proširenju djelatnosti za školske ustanove izvođenjem novih programa objavljenom 8.5.2023. IX. gimnaziji je odobren jedan prvi razred s prirodoslovno-matematičkim programom. S obzirom da je riječ o novom programu, za upis u prirodoslovno-matematički razred nema prijemnog ispita.

IX. gimnazija svojom kvalitetom, brojnim izvannastavnim aktivnostima i projektima, rezultatima državne mature, rezultatima na županijskim i državnim natjecanjima iz različitih područja te velikim postotkom učenika koji upisuju svoj prvi i drugi izbor fakulteta  je sve popularnija kod učenika koji se upisuju u program opće gimnazije.

 [više]

Učenik Ivan Ciglenečki osvojio 1. mjesto na državnom natjecanju iz francuskog jezika

Autor: Sonja Lušić Radošević, 15. 5. 2023. 14:20

Od 10. do 12. svibnja se u Gimnaziji dr. Ivana Kranjčeva u Đurđevcu održalo državno natjecanje iz francuskog jezika na kojemu je naš učenik Ivac Ciglenečki iz 4.e osvojio 1. mjesto u kategoriji Lista B - gimnazije početnici.

Od srca čestitamo našem Ivanu i njegovoj mentorici, prof. Mirjani Franić!

 [više]

Natjecanja u 2022./2023.

Autor: Sonja Lušić Radošević, 15. 5. 2023. 14:00

 

 

 [više]

Dojdi 8maš 2.0

Autor: Nikola Sebastian Jambrošić, 12. 5. 2023. 15:44

Danas smo imali posebnu čast ugostiti gradonačelnika Grada Zagreba na našem štandu. Uz tople razgovore i iskrene osmjehe, gradonačelnik je proveo vrijeme s našim učenicima, raspravljajući o obrazovanju, izazovima školovanja i svojim osobnim iskustvima kao učenik i student.
Ova vrijedna razmjena misli pružila je našim učenicima jedinstvenu priliku da iz prve ruke saznaju više o ulozi obrazovanja u formiranju budućnosti i karijere.
Zahvaljujemo se gradonačelniku na vremenu koje je odvojio za nas!
 
 
 [više]

Šetnja Trešnjevkom

Autor: Fran Alilović, 11. 5. 2023. 08:34

Učenici 3.c razreda jučerašnji su blok - sat geografije proveli u šetnji Trešnjevkom. Šetnju je organizirao profesor geografije i povijesti Fran Alilović, a kao stručna pratnja angažiran je gospodin Vanja Radovanović iz projekta „Mapiranje Trešnjevke“. Osim što je „šetnjom“ nastavljena dugogodišnja suradnja IX. gimnazije i ranije navedenog projekta, učenici su imali priliku upoznati se sa suvremenim promjenama gradskih naselja na primjeru povijesnog i aktualnog urbanog razvoja Trešnjevke.

 [više]

Dan(i) škole 2023.

Autor: Mateja Mačešić, 5. 5. 2023. 12:20

U periodu od 2. do 4. svibnja obilježili smo Dan(e) škole IX. gimnazije. Tako su 2. i 3. svibnja, tijekom velikih odmora, zbor IX. gimnazije i učenici fakultativne nastave Komorna glazba izveli prigodni glazbeni program u pratnji profesora Nikole Sebastiana Jambrošića.

Školsko osoblje je 4. svibnja provelo sunčano prijepodne na Sljemenu, vozeći se žičarom i šetajući tehnikom nordijskog hodanja. Šetnji je prethodila škola nordijskog hodanja u okviru projekta "Budi svoj - živi zdravo!". 

U nastavku pogledajte kako nam je bilo.

 [više]

Natječaj u okviru javnozdravstvene kampanje "RemekTijelo"

Autor: Ivona Miklošić, 29. 4. 2023. 16:20

 
U okviru javnozdravstvene kampanje “RemekTijelo”, Dnevna bolnica za poremećaje hranjenja H(RANA) i Etnografski muzej u Zagrebu otvorili su online natječaj za prijavu u program Male škole prevencije poremećaja hranjenja.
 
Na natječaj su se prijavili učenici IX. gimnazije te su na kreativan način izrazili što za njih znači “RemekTijelo”. Naši učenici su izabrani među 30 najboljih radova i dobili su priliku sudjelovati u Maloj školi prevencije poremećaja hranjenja koja se sastojala od osam radionica i vodili su ih educirani terapeuti Dnevne bolnice za poremećaje hranjenja.
 
Nakon uspješno odrađene Male škole prevencije poremećaja hranjena, našim učenicima će 29.4.2023. bit dodijeljene diplome kojima će postati ambasadori prevencije poremećaja hranjenja.
 
Svi radovi dostupni su u obliku virtualne izložbe dostupne na mrežnim stranicama muzeja.
 
 [više]

Državno natjecanje iz povijesti

Autor: Mateja Mačešić, 28. 4. 2023. 16:04

Državno Natjecanje iz povijesti 2022./2023. održano je od 26. do 28. travnja 2023. godine u Vinkovcima.
Naš učenik Adrian Zbodulja iz 2.c razreda postigao je odlično 5. mjesto! Čestitke našem Adrianu i njegovom mentoru, prof. Vladimiru Begoviću!
 
 [više]

Terenska nastava

Autor: Kristina Sarić, 27. 4. 2023. 13:52

O terenskoj nastavi 26.4.2023. u Ljubljani i Bledu s 3.a, 3.c, 3.d i 3.e možemo govoriti u superlativima: lijep dan, lagana šetnja, zanimljivi lokaliteti.
Razgled centra grada u pratnji našeg vodiča, redatelja Janeza, vožnja uspinjačom na Ljubljanski grad s fantastičnom panoramom... odlazak na Bled, šetnja uz jezero s pogledom na snježne vrhove planina, uspon do crkve sv. Martina i Bledskog grada... neprocjenjivo!

 

 

Još fotografija pogledajte na poveznici.

 [više]

Državno natjecanje iz matematike

Autor: Sonja Lušić Radošević, 26. 4. 2023. 16:12

Državno natjecanje iz matematike održano je u Poreču od 24. do 26. travnja 2023. godine. Naši učenici su postigli odlične rezultate! 

Viktorija Pribanić, 1.d razred - 4. mjesto i 3. nagrada

Tian Vlašić, 2.b, mentorica Melita Šulc - 9. mjesto

Čestitamo učenicima i njihovim mentorima!

 [više]

IX. gimnazija prigodno je obilježila Noć knjige

Autor: Mateja Mačešić, 21. 4. 2023. 16:10

Što povezuje Alana Turinga, Karela Čapeka, Arthura C. Clarka i Ridleyja Scotta?

Jučer, 20.4.2023. u kreativnom kutku škole prigodno je obilježena Noć knjige. Ovogodišnja je tema fenomen umjetne inteligencije i njen utjecaj na knjigu i čitanje, pa su tako učenici i učenice iz 1.b, 2.b, 2.c, 2.d i 3.a razreda oformili četiri tima i odmjerili snage u književno-filmskom kvizu o umjetnoj inteligenciji. Osim što su se zabavili timskom suradnjom, natjecatelji su također doprinijeli promociji književne i filmske umjetnosti koja se bavi tom sve intrigantnijom temom.

Kviz je organizirala knjižničarka škole na platformi Quizizz, a pobjedu je odnio tim učenika i učenica iz  2.b, 2.c i 2.d razreda koji je za svoju pobjedu i simbolično nagrađen.

Tijekom tjedna Noći knjige ispred knjižnice je također osvanuo i interaktivni plakat kao sredstvo promišljanja i komunikacije o temi.

 

Fotografije s događaja pogledajte pod više.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Upisi IX. gimnazije

Upisi u IX. gimnaziju u Zagrebu

Upisi 

IX. gimnazije u Zagrebu

 
Deveta na Facebooku
 
STEM School Label oznaka

MenSi Learning Labs

Projekti

Projekti

Projekti
Wi-Fi u Devetoj

Projekti

Projekti

EU projektiDeveta - moja škola

Devet koraka do Devete  Želiš li da Deveta zaista postane tvoja škola?

 

Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 3. 2010.

Ukupno: 2171994
Ovaj tjedan: 3093
Danas: 878
CMS za škole logo
IX. gimnazija Zagreb / Dobojska 12, HR-10000 Zagreb / gimnazija-deveta-zg.skole.hr / ured@gimnazija-deveta-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju