2023-06-20 19:57:00

Budi svoj – živi zdravo!

Ivona Miklošić Car, koordinatorica projekta "Budi svoj - živi zdravo" predstavila je učenicima i nastavnicima škole rezultate projekta.

U sklopu projekta BUDI SVOJ – ŽIVI ZDRAVO! provedene su brojne aktivnosti koje možete vidjeti i na našem panou. Projekt Budi svoj – živi zdravo je PP univerzalne razine prevencije koji unaprjeđuje kvalitetu i učinkovitost PP propisanih zakonskim i podzakonskim aktima. Cilj projekta je bio razvoj zdravih životnih navika, prehrane i kretanja, razvoj kreativnosti i socijalno – emocionalnih životnih vještina koje će omogućiti učenicima uspješno nošenje s izazovima rasta, razvoja i odrastanja te ih pripremiti za stvaranje i održavanje pozitivnih odnosa s drugima.

Neke od aktivnosti koje su provedene u sklopu projekta su:

THE TALK

Projekt koji je usmjeren na edukaciju adolescenata o temama spolnog i reproduktivnog zdravlja, i podizanje svijesti o važnosti brige o vlastitom reproduktivnom zdravlju. Radionice su proveli prethodno educirani studenti Medicinskih fakulteta.

BUDI MRAK, IZBJEGNI RAK!

Dugogodišnji projekt CroMSIC-a koji se bavi prevencijom najčešćih oblika tumora, s posebnim fokusom na podizanje svijesti o karcinomima i ostalim oboljenjima uzrokovanim Humani Papiloma Virusom (HPV) te prevenciji zaraze dostupnom cijepljenjem protiv HPV-a.

POGLED U SEBE – ODMASKIRAJ SE!

Projekt Promicanje mentalnog zdravlja – Pogled u sebe je također pokrenuo CroMSIC. Cilj ovog javnozdravstveno - edukativnog projekta je podizanje svijesti o važnosti mentalnog zdravlja među mladima. U sklopu projekta učenici su imali priliku razmišljati o sebi i svojoj budućnosti, prihvaćanja sebe te razumijevanje svojih misli, osjećaja i ponašanja. Radionice su provodili studenti Medicinskog fakulteta te studenti psihologije sa Filozofskog fakulteta i Hrvatskih studija.

NE, ZATO JER NE!

To je edukativno-preventivnih program koji provodi Policijska uprava Zagrebačka. Cilj je ovakve vrste predavanja osvijestiti mladim ljudima koliko je opasno ući u svijet ovisnosti o drogama i koliko je teško iz njega izaći. Kroz razgovor, kratki film o posljedicama ovisnosti o drogama i navođenjem zakonskih regulativa, učenici su mogli puno toga naučiti i usvojiti kako bi u budućnosti izabrali reći NE drogama.

REMEK TIJELO

Na natječaj javnozdravstvene kampanje “RemekTijelo”, Dnevne bolnice za poremećaje hranjenja H(RANA) i Etnografskog muzeja su se prijavili učenici IX.gimnazije te su na kreativan način izrazili što za njih znači “RemekTijelo”. Naši učenici su izabrani među 30 najboljih radova i dobili su priliku sudjelovati u Maloj školi prevencije poremećaja hranjenja koja se sastojala od osam radionica i vodili su ih educirani terapeuti Dnevne bolnice za poremećaje hranjenja.

Nakon uspješno odrađene Male škole prevencije poremećaja hranjena, našim učenicima koje molim da mi se pridruže – Patriciji Čolić 2.a, Krsitini Likarić 2.a, Nini Grubić, 2b, Elli Karažinec 2.b i Tianu Vlašiću 2.b. su dodijeljene diplome kojima su postali ambasadori prevencije poremećaja hranjenja. Molim jedan pljesak za njih!

Također, i u našem angažmanu, od strane razrednika, profesora i psihologinje, provedene su razne radionice te ovim putem zahvaljujem svim razrednicima.

Neke od provedenih radionica i aktivnosti su:

Cool je biti poseban, Efikasne strategije učenja, Cyberbulling, Prevencija nasilnog ponašanja, Pravilna prehrana, Komunikacijske teškoće, Izražavanje emocija i kontrola emocija, Nordijsko hodanje, Prihvaćanje različitosti i samog sebe, Digitalni mediji, Mentalno zdravlje, Društvene mreže i samosvijest, Od pripreme do uspjeha, Tempo modernog života i brojne druge.

 

Bilo je više od 33 različitih tema u koje se uključilo preko 2596 učenika. A vjerujem da je toga bilo i više.

Hvala svima na suradnji!


IX. Gimnazija Zagreb