2023-10-18 16:59:01

Umjetna inteligencija - osnove i pristupi

Od 7. do 22. listopada obilježava se Europski tjedan programiranja. Riječ je o društvenoj inicijativi čiji je cilj na zabavan i angažirajući način svima približiti programiranje i digitalnu pismenost.

Dana 20. listopada 2023. u 14.00 u našoj školi (učionica 114) će se održati radionica Umjetna inteligencija - osnove i pristupi. Radionicu će održati Domagoj Tuličić, predavač s Veleučilišta suvremenih informacijskih tehnologija – VSITE - www.vsite.hr.

Učenici će se upoznat s temeljima i ključnim konceptima AI, s osnovnim pojmovima kao što su inteligencija, slaba i jaka umjetna inteligencija, pojmom agenta. Istražit će različite discipline povezane s umjetnom inteligencijom. Upoznat će se s razlikama i sličnostima Turingovog stroja i ljudskog mozga te saznati što je to koncept Turingovog testa, kineske sobe i teorije kompleksnosti. Pričat će se i o razmišljanju i djelovanju strojeva kroz Sense-Think-Act paradigmu i Sense-Model-Plan-Act ciklus.

Naravno, bavit će se i najpopularnijim algoritmima strojnog učenja i dubokog učenja iza kojih se nalaze neuronske mreže te mogućnostima i primjenom velikih jezičnih modela kao što je ChatGPT i mogućnostima neuronskih mreža u računalnom vidu. 

 


IX. Gimnazija Zagreb